Sangergleden er tilbake!

Eva dirigerer koret i storstua Lørenskog Hus.

Eva dirigerer koret i storstua Lørenskog Hus. Foto:

Av
DEL

Innsendt Det har vært en tung tid for alle som har drevet frivillig kulturarbeid etter 12 mars. Konserter er blitt avlyst, store inntekter er gått tapt. Lokaler er blitt stengt, og usikkerheten rundt fysiske samlinger har satt sitt preg på ukentlige øvinger. Så hvordan går det egentlig?

For sangkorenes del er det registrert en viss medlemsflukt. Det kan antas at dette i stor grad skyldes Covid-19 og regimene rundt nødvendig smittevern. Mange sangere, i likhet med gjennomsnittsbefolkningen, er i risikogruppa for alvorlig sykdom ved smitte. Og dette har ført til isolasjon og bortfall av de daglige og ukentlige rutinene.

Det er viktig å beholde både mental og fysisk helse. Sang er bevist å være helsebringende for begge deler. Derfor er det så viktig å holde tilbudet oppe – innenfor de rammene som smittevernreglene gir. Og det går an!

-Lørenskog mannskor er et av de korene som kan brukes som eksempel. Etter at den verste pessimismen hadde lagt seg i vårsemesteret begynte de å se etter alternativer for å holde kontakten og dampen oppe. Det ble lagt opp til digitale øvinger med hele koret på nett. Og for å være helt ærlig. Helt ubrukbart for å fremme musikaliteten, men med mange morsomme og uventede situasjoner som i alle fall trimmet lattermusklene og bidro til samhold!

Nå er det høstsemester, med flere sangoppdrag, og det må øves. Selv om smittesituasjonen er en helt annen enn i mars må de samme smittevernreglene holdes. Det har vært et godt og nært samarbeid med eierne av øvingslokalene, Fjellhamar kirke. Koret har fulgt Norges musikkråd’s anbefalinger – og litt til. Samtidig har kirken sine standarder for renhold som går på registrering av deltakere og ansvarspersoner, renhold av instrumenter, stoler og andre flater, absolutt ryddighet rundt hvem som har lov til å vaske og rydde, og dokumentasjon via fastsatte skjema. Dett gjør det nå mulig å øve, nesten som før, men med nødvendige justeringer.

-Samarbeidet mellom utleier og kor er nøkkelen. Starten er en felles forståelse og dokumentasjon av rutiner. Ja, det er litt ekstra jobb, men for en gevinst! Gutta i Lørenskog mannskor har gjenfunnet gleden ved å møtes. Helsa og kameratskapet blomstrer, kanskje enda bedre enn før. De vet at arrangementer framover blir annerledes, men de har troa!

– Å synge sammen i kor er en fantastisk opplevelse. Vi vet at korene betyr svært mye for lokalsamfunnene og for de som er med, sier styreleder Åse Vigdis Festervoll i Musikkens studieforbund.

Sammen med Norsk musikkråd står de bak kampanjen Gjensynsglede denne uka. Mye av musikkaktiviteten lå nede i vår på grunn av korona. Så kom det på plass en nasjonal smittevernveileder for musikkøvelser som gjør at de fleste kor, korps og orkestre nå er oppe og går igjen.

– Smittevernveilederen er godkjent av Helsedirektoratet. Vi opplever at kor, korps og orkestre er flinke til å følge den og har ikke opplevd smittespredning på musikkøvelser etter at veilederen ble tatt i bruk, sier Bjørgulv Vinje Borgundvaag, styreleder i Norsk musikkråd.

Han forteller at målet med veilederen er at man skal føle seg trygg på korøvelsen.

– Jeg håper mange kor får nye sangere nå i høst, og får kjenne på gleden i musikkfellesskapet og kraften som musikken gir dem, avslutter han.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken