– Tusen hjertelig takk! Denne summen gjør at vi virkelig kan slå på stortromma i Musikkorpsets år 2018, sier daglig leder Thor Olav Fjellhøi i Norges Musikkorps Forbund Øst etter at han har fått vite at de får 2 millioner kroner av Gjensidigestiftelsen til korps på Romerike i forbindelse med prosjektet «Korps på friluftstur».

– Vi er glade for at Gjensidigestiftelsen gir oss anerkjennelse og ser hva vi holder på med. Midlene vi får går rett tilbake til korpskassene. De kommunale og regionale tilskuddene til korpsene er lave, og derfor er det veldig kjærkomment med et bidrag i denne størrelsesordenen, sier han.

Beviset på at de får penger fikk de i en form av en sjekk under Lillestrøm musikkorps øvelse tirsdag kveld. Korpsmusikantene visste ingenting om hva som skulle skje og ble nærmest målløse da de fikk høre om den høye summen.

Korpsmusikk utendørs

Gjennom prosjektet «Korps på friluftstur» kan korpsene på Romerike søke om å få midler til korpskassene, men for å søke må de gjennomføre tre separate friluftsturer i løpet av prosjektperioden fra 1. april til 1. oktober. På hver tur skal korpset framføre musikkinnslag i 2x 15 minutter. En av de tre turene skal være basert på samarbeid med institusjon eller organisasjon for eldre. Dette kan gjøres som aktivitet i et utemiljø eller tilrettelagt i fasiliteter knyttet til institusjonen der det er naturlig.

– Tankegangen er at korpsene skal ha turer enten i skog og mark eller i bybildet i parker eller andre grøntområder hvor det er naturlig å gå på tur. Vi har hatt et lignende prosjekt et annet sted i landet, og det manglet ikke på kreativitet blant korpsene på hva slags turer de ville gjennomføre. Noen tok med seg instrument og gikk ut i marka og spilte for folk på tur, mens andre spilte på idrettsarrangementer, mens andre igjen holdt konsert på en fjelltopp, sier Fjellhøi.

Gjensidigestiftelsen deler årlig ut 200 millioner kroner på landsbasis til allmennyttige prosjekter innen trygghet og helse. Alle som er registrert i frivillighetsregisteret kan søke. Bare på Romerike delte stiftelsen ut 6.750.000 kroner i fjor til 34 ulike prosjekter. Pengesummen til NMF Øst er den største i denne utdelingen.

– En betydelig sum

– Vi vet ikke hvor mange korps som får støtte ennå, men for dem som får penger i forbindelse med prosjektet, er det verdt innsatsen da det vil være en betydelig sum for hvert av korpsene. Vi oppfordrer derfor alle til å søke, mener Fjellhøi.

Tillitsvalgt Hege Mathisen Haug i Gjensidigestiftelsen synes det er flott at de kan dele ut denne sjekken til korpsene.

– Vi er opptatt av at midlene skal favne mange, at prosjektet skal være aktivitetsskapende og ha en helsegevinst. Det blir spennende å se hvordan korpsene løser dette, men vi har satt som krav at når de gjennomfører turene må 80 prosent av medlemmene være deltakende, sier Haug.