Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Halleluja - for en revy!

Artikkelen er over 5 år gammel

Revykunsten er nådeløs. Fra scenen må det levveres hele tiden. Lillestrøm teaterselskap klarer det, nesten hele tiden.

Revy

«Universets beste juleshow»

Lillestrøm teaterselskab. Regi: Rune Dahl Bjørnsen. Premiere i Lillestrøm kultursenter. Publikum: Utsolgt. Spilles til og med 12. desember

I en revy går det ikke med lange transportetapper, forklaringer og logiske oppbygninger som så får sin utløsning. Det skal skje der og da. Bang! Hele tiden. Går det mer enn 15 sekunder uten latter fra salen, bør det ringe noen bjeller. Det skal være latter og applaus, gjerne hyl. Høflig latter gjelder ikke.

Lillestrøm teaterselskab levverer med denne revyen det meste av det beste; både når det gjelder humor, innlevelse og utlevelse. I tillegg har den i seg en musikalitet, som tidvis kunne ha vært en del av en musikal.

Den har i seg kapellmester Christian Stähler, som nylig nærmest dirigerte hele Nittedalsrevyen «Skal det være noe mer før vi stenger?». Nå dirigerer han Lillestrømrevyen, med en så til de grader allestedsværende musikalitet.

Manuset til Lillestrømrevyen er svært godt, til tider så gnistrende at det er vanskelig å fordøye alle poengene som kommer som kuler fra en tønnerevolver.

Nettopp derfor er det vanskelig å forstå at regissør og ensemblet har sluppet igjennom «Her var det liv, mor, her skulle far ha vært» i forbindelse med jomfru Marias fødsel. Den replikken var allerede sliten da jeg gikk på ungdomsskolen. For 40 år siden.

Ikke mange av innslagene, kanskje bare ett tilfredsstilte ikke revyens nådeløse krav. Innslaget ble framført med fynd og klem, men det var tyst i salen. Aller nådigst høflig applaus til slutt. Revypublikum er ikke ute for være velgjørere en premierekveld. De skal ha det levvert. Ferdig snakka.

Det aller merkeligste med et revynummer er at det kan være drivende morsomt, selv med ytterst få ord. Revystjernen Leif Juster er ett eksempel på det. Han ble skittforbannet da manusforfatter Dag Frøland i sin tid leverte ham en revytekst der det sto ett ord: «Gerhardsen»

- Aldri verden, sa Juster. For noe tull.

Det endte nesten med håndgemeng og uvennskap, men Juster framførte til slutt teksten/navnet fra scenen. Han sa: "Gerhardsen".  Folk lo så de tisset på seg.

I går skjedde det samme uten at det ble sagt ett ord. Yogatreneren nøyde seg med diverse varianter av promping. Kom ikke å si at man vokser av seg anal humor. Herreminhatt for et latterhyl. Tipper det ble litt skvetting også.

Denne revygjengen har turnert sammen i mange år og er trygg på hverandre. Nettopp derfor levverer de så godt fra scenen. I tillegg har de en liten fordel, som de trekker veksler på: Fingerspitzgefühl.

Ola Einbu

Kommentarer til denne saken