"Lyden av asfalt"

Malt av Magne Rygh

Malt av Magne Rygh Foto:

Av
DEL

InnsendtMagne Rygh stiller ut i Sandbekkstua

Rælingen kunstforening har i år invitert Magne Rygh til å stille ut i Rælingen kommunes kulturuke 2019. Magne Rygh er født i 1947, og oppvokst på et lite småbruk ved Steinkjær. Han var tidlig opptatt av å tegne det han så rundt seg, som landbruksmaskiner og biler. Da familien fikk besøk fra USA i begynnelsen av 1960-tallet, ble guttens tegnebøker vist fram. En av slektningene var forskningssjefen i General Motors, og han bestemte seg for å kjøpe en flybillett til gutten noen år senere. Å lande i New York, ta inn byens dynamikk og liv gjorde et svært dypt inntrykk, som nok ble bestemmende for hans kunstneriske valg senere.

Magne Rygh er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens Kunstakademi. Han maler byens vesen, byen som prosess og væremåte: storbyen, byggeplasser, rundkjøringer, hus, bilen, bensinstasjonen, Oslo, Berlin, Bergen og New York. Få kunstnere har malt så mange sentrale bygninger og deler av Oslo som Magne Rygh og Bjørvika har opptatt kunstneren i en årrekke. Han er opptatt av den moderne byens evige transformering. Han prøver å skildre konsekvenser av menneskelige handlinger, slik det ytrer seg i vårt miljø. Å skulle male støy har vært utfordrende!

Mennesker er så godt som fraværende, han sier han har vanskelig med å skildre mennesker konkret i bildene, men ønsker å skildre spor av menneskelig aktivitet. Gi en fornemmelse av menneskelige handlinger, det er en stor kunstneriske utfordring å få frem den følelsen. Kunstneren sier at det er følelsen bildet gir, som er viktig, ikke det konkrete motivet ("Lyden av asfalt" Kunstnerportrett i NRK arkiv).


Magne Rygh har en lang CV med utstillinger i inn og utland, og er representert i mange kjente gallerier og museer.

Hjertelig velkommen til utstillingsåpning i Sandbekkstua 31.08. 2019 kl 14. Utstillingen er åpen lørdager og søndager kl 1200 - 1600 til og med søndag 15.09.
Arrangør: Rælingen kunstforening.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags