Bygdehistorien blir teater

Kostymeprøve: de siste øvelsene blir gjennomført i tidsriktige klær produsert av Rælingen husflidslag.

Kostymeprøve: de siste øvelsene blir gjennomført i tidsriktige klær produsert av Rælingen husflidslag. Foto:

Av
DEL

InnsendtI hjertet av Rælingen finnes et godt bevart bygdetun. Hovedhuset som står der i dag dateres tilbake til 1814, men selve husmannsplassen er mye eldre. De siste ukene har forbipasserende kunnet observere uvanlige scener mellom de gamle husene nesten hver kveld. I skumringen kan det nesten se ut som om de gamle beboerne har vendt tilbake til tunet. Tjenestejenter kledd i forkle og sjal hvisker og fniser om drenger på frierferd, stramme husfruer rasler med nøkkelknipper, og en sokneprest maner til kyskhet. Så roper noen «Takk!».

Det er det historiske spelet Dølgsmål som er i ferd med å ta form, med Rælingen bygdetun som kulisser. Nå som det nærmer seg premiere tilbringer Instruktør Ingunn Andreassen og skuespillerne mer tid i 1700-tallets Rælingen enn i 2018. «Noen av statistene har faktisk gått så inn i rollene at de sjekker hva som er tidsriktige samtaleemner når de skal småprate i bakgrunnen, selv om publikum ikke hører det», forteller Ingunn begeistret.

Etterlengtet tiltak

Instruktør Ingunn Andreassen har også skrevet manus til det nye spelet. Det har lenge vært et ønske fra flere hold at bygda skulle ha sitt eget spel med biter fa lokalhistorien, men først da Rælingsjenta Linn Greni kom på banen begynte ballen å rulle. Hun kontaktet kommunen med en idé, og overbeviste kultursjefen, som klarte å skaffe prosjektmidler. Neste spørsmål var hvem som skulle skrive manuset. I egne rekker hadde kulturskolen en dyktig teaterinstruktør og manusforfatter, som har fått flere priser for sine teatermanus og har skrevet hørespill for NRK – men hun hadde jo aldri skrevet et historisk spel før. Ingunn var likevel ikke i tvil da utfordringen kom. «Enhver kommune med respekt for seg selv må da ha sitt eget spel», smiler hun lurt.

Stor frivillig innsats

Hun forteller at en viktig del av manusarbeidet var å sette seg inn i store mengder bygdehistorie fra 1700-tallet. I tett samarbeid med frivillige i Rælingen historielag har hun lagt ned mange timer for å kartlegge historiske fakta. «Det var ikke poteter i Norge på starten av 1700-tallet, så da kan jo ikke noen snakke om det, for eksempel», sier hun og ler.

Tett samarbeid har det også vært med Rælingen husflidslag. «Det å finne klær som er tidsriktige til år 1705 viste seg å være en utfordring - en utfordring husfliden tok på strak arm! Jeg vet ikke hva vi skulle gjort uten dem!» sier Synne Ask, som er spelets produsent. Da man oppdaget at det var lite egnede kostymer å få tak i, satt husflidslaget seg ved symaskinene. De har sydd skjorter, skjørt, koneluer, herreluer, forklær og sjal i hopetall. «De har gjort en fantastisk innsats! Ikke bare med å sy, men også alt forarbeidet med å gjøre undersøkelser og tegne skisser så klærne skulle bli så tidsriktige som mulig. Jeg er imponert og takknemlig», avslutter Synne.

Sann historie

Spelets historie bygger på en virkelig hendelse i Rælingen helt i starten av 1700-tallet. Tjenestejenta Eli Pedersdatter fødte et barn i skjul – eller dølgsmål, noe som var en straffbar handling. Kvinner som ble tatt for dette ble bøtelagt, og ofte satt i gapestokk i tillegg. I enkelte tilfeller ble kvinnen straffet enda hardere, som i tilfellet med Eli. Hun hevdet at barnet var dødfødt, men ettersom hun ikke hadde hjelp eller vitner under fødselen kunne ingen bekrefte dette. Hun ble dermed automatisk beskyldt for å ha tatt livet av barnet.

Flere av de andre rollefigurene er også basert på reelle personer, blant dem Jens Gundersen og Marte Gulbrandsdatter, som drev Søndre Fjerdingby gård, og sokneprest Mogens Johansen Theiste og hans frue Abigael Pedersdatter Kinck. Produsent Synne poengterer likevel at ikke alt i spelet er historisk korrekt. «For å få en sammenhengende og severdig historie er selvsagt mye også fiksjon. For eksempel oppfører noen av karakterene seg på måter som ville vært utenkelig på 1700-tallet» understreker hun.

Klare for urpremiere

Urpremieren for Dølgsmål er satt til torsdag 6. september, og både instruktør og produsent er veldig spente på mottakelsen. «Vi er jo mange som har jobbet kjempehardt med dette, og vi er så stolte over resultatet», forteller de to. «Det er en fantastisk gjeng som står på scenen, fra de profesjonelle skuespillerne til de lokale statistene, og ikke minst bandet som skal spille all musikken live! Derfor håper vi selvsagt at mange har lyst til å komme og se. Drømmen er at det skal bli en årlig tradisjon». Når vi spør om de er redde for at noe skal gå galt i siste liten, rister begge på hodet. «Vi har kontroll på alt nå, bortsett fra været! Men heldigvis har publikumsamfiet tak, så hvis det regner er det i hvert fall bare skuespillerne som blir våte» ler Synne.

Dølgsmål spilles hver dag kl.18.00 fra torsdag 6. september t.o.m. søndag 9. september. Billetter kan kjøpes hos www.ebillett.no. 

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags