– Er du ikke interessert i vinyl, blir du det garantert hvis du tar turen innom oss på lørdag, påstår Haaken Eric Mathiesen (60) fra Eidsvoll Verk.

Sammen med Rune Storsve fra Jessheim (65) og Håkon Busterud (58) fra Hamar fyller han et tomt lokale på Jessheim Storsenter med mellom 40 og 60 løpemeter vinylplater. Det tilsvarer rundt 10.000 musikalske godbiter.

– Vi dekker alle kategorier av samlerinteresse. Her får du alt fra de billigste platene til 50 kroner stykket, til de dyreste samlerobjektene til 6.000, forklarer Mathiesen, som viser fram en original Jokke & Valentinerne-plate fra en eske med påskriften «Svært sjeldne, dyre og eksklusive rariteter».

Han er lidenskapelig opptatt av vinyl og har en samling på rundt 15.000 plater.

Har solgt 2,5 tonn

Mens samlingen til Håkon Busterud rommer et tilsvarende antall, omtaler Rune Storsve seg som nybegynner. Han har «bare» mellom 4.000 og 5.000 plater.

– Men jeg klarer ikke bestemme meg for en favoritt. Når folk spør meg om hvem jeg har som favorittartist, svarer jeg alltid ut ifra hva jeg hørte på sist. Det går mye i Tom Waits, smiler Storsve, som i dag er bosatt på Eidsvoll.

Platemessa – som finner sted mellom kl. 11–18 – er den andre i rekken på Jessheim. Den første arrangerte vinylentusiastene for to år siden, til stor suksess.

– Vi hadde vel rundt 300–400 besøkende. Jeg tror vi treffer et marked som vanligvis ikke er innom senteret. Dessuten er det nok en del karer som kommer til oss når kona er på Hennes & Mauritz, humrer Busterud, som for øvrig har solgt 2,5 tonn med plater siden han åpnet butikken Vinyl & Kaffe på Hamar i fjor.

Statussymbol

Det massive salget skyldes vinylplatens stadig økende popularitet, skal man tro messearrangørene.

– Vinylen har gjennomgått en voldsom renessanse de siste årene. En av årsakene er nok at man har skjønt at LP-plater gir en varmere og mer nærværende musikkopplevelse enn digitalt lagret musikk. For ungdom har det nærmest blitt et statussymbol å eie vinyl. Spesielt unge jenter har blitt veldig opptatt av plater. Før inviterte gutter med seg jenter hjem for å se på frimerkesamlingen sin – nå inviterer jenter med seg guttene for å se på platesamlingen, ler Mathiesen.