Gå til sidens hovedinnhold

1700-tallskost gjorde susen

Anja fra Eidsvoll er deltaker i «Anno» på NRK

Anja fra Eidsvoll er med i NRKs suksesserie.

Artikkelen er over 6 år gammel

EIDSVOLL: Da Anja Hageler var med i realityserien «Anno» og fikk servert mat uten sukker og tilsetningsstoffer, fikk hun seg en overraskelse.

Anja Hageler ble headhuntet til realityserien «Anno», som vises på NRK, på grunn av sin historieinteresse.

I tv-programmet lever Anja og 13 andre deltakere på samme vis som folk gjorde i 1764 bak murer i et område i Bergen sentrum.

Null sukker

Som Hageler nylig uttalte til Eidsvoll Ullensaker Blad, fikk deltakerne servert den maten folk spiste i 1764.


– Den inneholdt verken sukker, salt eller tilsetningsstoffer. Først fikk jeg hodepine, men etter noen dager følte jeg meg så ren i kroppen. De fleste deltakerne fikk den samme reaksjonen. Vi følte oss friskere. Én av deltakerne slet med smerter i kroppen før han kom inn. Smertene forsvant med 1700-tallsmaten. Det er ganske skremmende å tenke på hvordan vi påvirkes av kostholdet, sier hun.
 

– Har du endret kostholdet etter innspillingen?
 

– Nå har jeg alltid vært opptatt av å spise sunt og variert, men jeg baker mye mer enn tidligere nå, forteller hun.
 

Anja, som jobber i Politiets utlendingsenhet, følte seg trygg på realitykonseptet.
 

– Jeg lærte utrolig mye om meg selv. Hvordan jeg reagerer på ting, og hvordan man forholder meg til 13 andre mennesker når man har spist lite. Alle burde være med på et slikt konsept. Det lærer en til å sette større pris på hvor mye enklere det er å leve i 2015 enn på 1700-tallet, mener hun.

 

Harde bud

– Hva overrasket deg mest?
 

– Hvor hardt det må ha vært å leve i 1764. Vi arbeidet mye og fikk kun servert sild, poteter og grønnsaker, så det var ensidig kost, men som sagt så følte de fleste seg friskere. Vi fikk bedre hud, blant annet, sier hun.
 

– Og samholdet oss deltakere imellom var helt spesielt. Å få oppleve den roen sammen, bare det å ha tid til å sitte sammen rundt et bord og faktisk høre hva personen ved siden av deg sier, det er sjeldent i dag.
 

Likevel er Anja Hageler glad for at hun lever i 2015 og ikke i 1764.
 

– Utviklingen er fantastisk. Vi må lære å sette mer pris på hvor heldige vi er som lever i denne tidsalderen, mener hun.
 

– Det har vært bare positive tilbakemeldinger. Men den eneste realityserien jeg kunne vært med i bortsett fra «Anno», er nok 71 grader nord, avslutter Eidsvoll-jenta.

– Flere grunner

– Vi kan ikke utelukke at kostholdet er årsaken, men det er all grunn til å tro at dette er mer sammensatt, sier klinisk ernæringsfysiolog ved Ahus, Brita Haugum.

Hun understreker at hun ikke har sett programmet hvor deltakerne lever på 1700-talls mat.
 

– Men det kan være flere grunner til at de føler seg friskere, påpeker hun.
 

– For det første har de nok lagt om livsstilen ut over bare det å endre kostholdet. De har kanskje økt aktivitetsnivået og er mer ute i friluft?
 

Og selv om de ikke spiser sukker, får de i seg karbohydrater og stivelse for eksempel når de spiser poteter.
 

– Å få hodepine først, er vanlig når man spiser og drikker mindre enn man pleier. Betennelsessymptomer kan også falle når kroppen får for lite kalorier. Dessuten: Er man travelt opptatt gjør også det å tenke på andre ting at man opplever mindre smerte, sier Haugum.
 

– De fleste erfarer også at det å ha et regelmessig kosthold og liv, gjør at kroppen fungerer godt, sier hun.Fakta

  • Anje Hegeler (39) er en av 14 deltakere i realityserien Anno på NRK.
  • Triathlonutøver med en fortid fra fridrett.
  • Jobber som politibetjent ved utlendingsenheten på Trandum.
  • Anno er en norsk realityserie. Året er 1764 og 14 deltakere er samlet i en «tidskapsel» midt i dagens Bergen. Der skal de leve under samme vilkår som for 250 år siden. Deltakerne skal bo sammen og konkurrere mot hverandre. De skal jobbe seg opp fra fattigdom og slit til rikdom og ære.

Kommentarer til denne saken