Rybak har selv skrevet årets norske bidrag, «That's How You Write A Song». Han vant med «Fairytale» i 2009.

De andre som går videre er Serbia, Moldova, Ungarn, Ukraina, Sverige, Australia, Danmark, Slovenia og Nederland.

Sangjubileum

Som en kuriositet kunne programlederne i semifinalen nevne at Rybak sto for framføringen av sang nummer 1.500 i Eurovision Song Contests historie.

Den norske artisten har de siste dagene ikke snakket med mediene og ifølge NRKs pressekontakter har han ønsket å ha fullt fokus på prøvene og semifinalesendingen. Han har slitt litt med formen den sisten tiden, men under prøvene fram mot semifinalen har han likevel levert gode framføringer.

Tangering av rekord

Årets konkurranse arrangeres i Lisboa, etter at portugisiske Salvador Sobral sang landet til topps i fjor med låten «Amar pelos dois» i fjorårets finale. I år deltar 43 land, noe som er tangering av rekorden fra 2008 og 2011.

Den første semifinalen gikk tirsdag. Av de nordiske landene der ble Island slått ut, mens Finland gikk videre. De øvrige som gikk til finalen, var Østerrike, Estland, Litauen, Tsjekkia, Bulgaria, Albania, Irland, Kypros og Israel – hvorav de to sistnevnte er blant de store favorittene hos spillselskapene. Etter den første prøven i Lisboa har også Norge ligget høyt.

«De fem store» i Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) – Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Storbritannia – går sammen med arrangørlandet rett til finalen. Den holdes som de to semifinalene i Altice Arena ved bredden av elva Tajo.