Åtte potter rømme - veien fra melk til fløte og smør

Kinning av smør

Kinning av smør Foto:

Av
DEL

InnsendtHvor mye melk trenger vi for å lage en kilo smør? Og hva må vi gjøre med melka for å få smør? Søndag 16. juni kan du lære om hvordan man separerer melk ved hjelp av en hånddrevet separator, og vi kinner smør på gamlemåten med ei enkel stavkinne.

Smør har blitt laget i lang tid over hele landet. Smør er godt egna for lagring, og i tillegg et produkt som man kunne bytte i andre varer eller få godt betalt for. Så verdifullt var smøret at det ofte ble spart til å kunne brukes som bytte- eller betalingsmiddel, og var ikke noe som stod på bordet hos alle til enhver tid.

Oftest var det på sommerstid på setrene at smør ble laget. Noen fra gården tok med buskapen, altså dyrene, og dro til gårdens seter som lå et sted der det var gode beiter. Der bodde de hele sommeren. Kyrne gikk og beitet og ble melka om kvelden. Seterjentene hadde arbeid med å lage smør og ost. I gamle dager var det nemlig sånn at kuene ikke gav melk hele året, men om sommeren når de hadde godt med fôr og kunne gå ute.

Smør ble opprinnelig laget av fløten som fløt opp i melk av seg sjøl. Den stod så lenge at fløten og melken hadde sjølsyrnet. Deretter ble den syrnede fløten kinnet til smør. Rundt 1880 kom det ny teknologi inn i smørproduksjonen: separatoren. Det er sentrifugalkraften vi utnytter ved separeringen, og om du tar turen til Gamle Hvam vil du få lære mer om hvordan dette fungerer, og få prøve å dra sveiva!

"Åtte potter rømme, fire merker smør" – ja, hva betyr egentlig det? I dag kan du også lære mer om mål og vekt i gammel tid, og gjøre deg opp en mening om Kari i sangen om Kjerringa med staven kunne være fornøyd med utbyttet...

Gamle Hvam museum er en gammel storgård i Nes. Her finner du bygninger fra 17- og 1800-tallet på et vakkert og romslig tun. Museet har store utstillinger av landbruksredskaper og -maskiner, gamle verksteder, en mengde gamle stauder og prydbusker og mye mer. Barna setter pris på hinderløypa, leketraktorene, og på dyrene som gjester oss om sommeren. Vi har to griser, høns, søye med lamunger og fire kaniner. Det er også en liten kafé som selger hjemmebakte kaker, kaffe og vafler.

Søndag 16. juni

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags