«Intensjonen er å lage en morsom, spinnvill, lærerik og leseverdig bok for både unge og eldre fugler. Målet er at leserne kjenner et ekstra stikk av stolthet neste gang de passerer statuen av Tommy på Åråsen».

Slik beskriver tegneserietegnere og illustratørene Øyvind Sveen og Ivan Emberland fra Rælingen tegneserieboken de skal lage om LSKs historie fra nå og 100 år tilbake i tid. Tegneserietegnerne gir ut boka i samarbeid med LSK, og den skal etter planen lanseres 2. september da LSK møter Vålerengens Idrettsforæning på hjemmebane.

Ved hjelp av crowdfunding, altså en innsamlingsaksjon hvor enkeltpersoner samler inn penger for å starte opp et prosjekt, har de nå sikret seg penger som dekker trykk og produksjonskostnader av boka.

– Fordelen med crowdfunding er at både skaper og kjøper skal være garantert å ikke tape penger på et prosjekt – før du starter å legge ned for mye jobb i det. Du får også loddet stemningen, og den har vært skikkelig positiv i hele LSK-miljøet, fra markedssjef Morten Stokstad til Kanarifansen. Det har vært såpass godt forhåndssalg at vi har fått en real startboost og inspirasjon til å skape et sterkt bokverk, sier Sveen til Romerikes Blad.

– En tårevåt opplevelse

– Hvordan ble ideen om en tegneserie-historiebok om LSK til?

– Tegneserier egner seg overraskende godt til å skildre fortellinger om både organisasjoner, bedrifter og kommuner. Alle har en historie å fortelle, og en slik bok bygger kjennskap og lojalitet innad. Ja, stolthet også. Vi har et par andre liknende prosjekter på trappene. I fjor laget vi en bok for Rælingen om kommunens historie. Den ble pent mottatt. Alle liker å lese om noe forholdsvis smalt som angår dem selv. Vi trengte altså ikke akkurat å finne opp hjulet da vi foreslo et liknende bokprosjekt med LSK. Vi er fans, og har grundig erfaring med å skape tegneserier. Tekst, design og illustrasjoner er jobben vår, forteller Sveen.

Rælingens historie har blitt tegneserie

I 20 år har han og Emberland vært tegnere i fotballbladet BOING, og de har begge vært på Åråsen gjennom hele oppveksten.

– Jeg vil si at på papiret er vi drivende dyktige i fotball. Min egen spillerkarriere ble lang, tam og troféløs, men jeg liker godt å nevne at jeg fikk fem kamper og to mål for halvprofesjonelle Marlin Coast Hornets i Queensland Premier League for 18 år siden, før kneet gikk åt skogen, forteller Sveen og ler.

– Hva er ditt beste LSK-minne?

– Å høre Champions League-hymnen på Åråsen før kvalik-matchen mot Zeljeznicar var tårevått. Pluss alle taklingene fra Bjarmann og Bjerkeland som endte gjennom reklameboardene, sier han.

Emberland & Sveen

Ivan Emberland og Øyvind Sveen er begge fra Rælingen. De driver selskapet Sveen & Emberland.

Sammen har de jobbet med illustrasjon, tekst og design siden de gikk ut av Westerdals School of Communication i 1997.

De er spesielt kjent for tegneseriene sine.

Emberland og Sveen har gitt ut over 80 album, 20 julehefter og har hatt 8000 sider på trykk så langt.

De er skaperne av serier som blant annet Sleivdal IL, Dennis Kickstart, Spitze Gotika og Hinsidige Bar & Grill.

 

Kjærlig fortelling om LSK

Tegnerne kommer til å jobbe med boka utover våren.

Sveen forteller at alle faktaene i boka deres skal stemme. De har jobbet mye med research, og har gode bekjentskaper i miljøet, i tillegg til Kanaripedia på nettet og flere LSK-bøker å kikke i.

– Vi dramatiserer selvsagt litt rundt selve hendelsene. Det blir nok et par sleiv- og lyskespark med strak vrisk og knottene først. Men i all hovedsak lager vi en kjærlig og positiv fortelling om sportsklubbens historie, med de viktigste spillerne og klubblegendene, Maskoten Gullik blir også småsentral. LSK er faktisk enda viktigere for oss romerikinger enn vi tror, spesielt som identitetsmarkør, sier Sveen.

I noen dager til forhåndsselges boka på startskudd.no som er crowdfunding-siden til DNB. Deretter vil boka være i salg fra september av, og den kommer til å selges i alle bokhandlere og på stadion. Opplaget blir i første om gang på 2000, limited edition.

– Er dette et prosjekt som gir klingende mynt i kassa?

– Det lover bra så langt. Vi deler overskuddet med LSK, så her støtter kjøperne dessuten klubben sin. Om folk handler tre millioner bøker, kan Fugla hente Messi til høsten. spøker han.