Hasse lar ikke hørselhemmingen stoppe ham: – Jeg er ingen sanger, men vil vise at det er mulig

Premiereklare: Hasse Sørensen (foran) og resten av skuespillerne i teatergruppa «Hææ» gleder seg til premieren på «Blodrød hjemkomst». FOTO: ELISABETH JOHNSEN

Premiereklare: Hasse Sørensen (foran) og resten av skuespillerne i teatergruppa «Hææ» gleder seg til premieren på «Blodrød hjemkomst». FOTO: ELISABETH JOHNSEN

Artikkelen er over 1 år gammel

Hasse Sørensen er sterkt hørselhemmet, har brukt høreapparat i 33 år og aldri sunget offentlig før. Men neste helg er han klar for sitt livs utfordring.

DEL

– Jeg har aldri før stått på en scene og sunget for et publikum , men det som trigget meg til å si ja til utfordringen, er at jeg vil bevise at det er mye du kan få til hvis du vil, selv om du hører dårlig, sier Hasse Sørensen.

I fjor debuterte han som skuespiller i teatergruppa «Hææ?» i Nannestad. I årets forestilling har han fått en utfordring utenom det vanlige for en som er sterkt hørselhemmet. Hasse skal på scenen med eget sangnummer.

– Jeg ble spurt om jeg kunne avslutte forestillingen med «It don't mean a thing if it ain't got that swing» av Louis Armstrong og Duke Ellington, forteller 46-åringen.

– Og da svarte du?

– Jeg svarte at jeg tar utfordringen!

Fakta

I fjor inviterte Nannestad kulturskoles teatergruppe «Hææ?» til forestillingen «Blodrød forlovelse».

Nå kommer oppfølgeren «Blodrød hjemkomst», med forestillinger 30. november og 1. desember.

Forestillingen er en»mord til maten»- helaften med tre retters middag og alle rettigheter, en krimforestilling i fire akter.

Ble døv på det ene øret

  Foreldrene til Hasse Sørensen merket at han hørte dårligere da han var rundt seks år gammel. Han hadde kraftig øresus, og hørselen ble gradvis mer svekket. Fra han var 13 år brukte han høreapparat fast, og ble etterhvert helt døv på det høyre øret.

  Plagene skyldtes Ménières sykdom, en kronisk sykdom i det indre øret, som gir anfall av øresus, svimmelhet og hørselstap. For 18 år siden fikk han operert inn et cochleaimplantat – en elektrode i sneglehuset. Elektroden er koblet til et apparat som fanger opp lyd. Etter nesten 20 år kunne han igjen høre med høyreøret.

  – Siden vi begynte å øve på stykket, har jeg nok hørt på sangen omtrent ti ganger hver eneste dag. I tillegg har jeg sunget en gang i uka med kompisen min som spiller piano, forteller Sørensen.

  Selv om han er hørselhemmet har musikk altid vært viktig for ham.

  – Jeg hører dårlig, men fikser ikke en dag uten musikk, sier Sørensen.

  Må pugge manus

  SISTE INNSPURT: Skuespillerne har funnet kostymer og legger siste hånd på verket.

  SISTE INNSPURT: Skuespillerne har funnet kostymer og legger siste hånd på verket.

  Hørselhemmingen gjør at han må forbrede seg grundigere enn de andre skuespillerne.

  – Jeg må lese manus bedre, slik at jeg kan mange av de andres replikker også, for å komme inn på rett sted. Det vanskeligste med å være hørselhemmet skuespiller er timingen, sier Sørensen.

  – Hasse må synge sangen han skal synge så mange ganger at hjernen lagrer tonene, så de kommer automatisk, forklarer dramapedagog Grete Økern.

  – Jeg er redd det kan bli monotont om jeg ikke treffer tonen, innrømmer Sørensen.

  «Mord til maten» er opprinnelig et svensk konsept. Da vi først begynte å øve, var vi enige om at vi skulle prøve, og at han kunne trekke seg om det ikke gikk. Men det har gått veldig fint, sier Økern.

  Svensk konsept

  Fersk: Hasse Sørensen debuterte som skuespiller i fjor. I år utfordret dramapedagog Grete Økern han til å synge.

  Fersk: Hasse Sørensen debuterte som skuespiller i fjor. I år utfordret dramapedagog Grete Økern han til å synge.

  I forestillingen er det til sammen 12 musikknummer og liveband. Stykket har to forestillinger på kommunehuset i Nannestad. Konseptet er «mord til maten».

  – Det er opprinnelig et svensk konsept. Mens publikum nyter en treretters middag, kan de være med og avsløre den skyldige gjennom fire akters klassisk mysterium i beste Agatha Christie stil. Det ble så vellykke forrige gang at vi prøver igjen. Nålet er at budsjettet går i null, men det er et økonomisk sjansespill, framapedagogen.

  Send inn tekst og bilder «

  Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

  Artikkeltags