Gå til sidens hovedinnhold

– «Ganske sykt», er vel den beste måten å forklare det på

n 15 år gamle Halvard Grimnes Haga skriver om virkelighetsflukt i ny bok om TV- og dataspill

Artikkelen er over 4 år gammel

15-åringen mener dataspillenes virtuelle verden er bedre og mer læringsrike enn bøker. Ironisk nok er han nå forfatter i ny bok om emnet.

Tenåringen fra Nannestad er en av kapittelforfatterne i den nye boka «Spillmagi», en debattbok om dataspill fra Frekk forlag i samarbeid med Fritt Ord.

- «Ganske sykt», er vel den beste måten å forklare det på. Det er ikke mange 14-åringer som kan si at de har vært med på å skrive en bok. Mamma er forfatter, og hun syns det er veldig gøy, smiler Halvard fra spillrommet hjemme i Nannestad.

Gjennom en innsendingskonkurranse i regi av Fritt Ord for tekster om spill- og spillkultur, ble den da 14 år gamle gamerens bidrag valgt ut blant flere hundre andre.

– Ett år senere ser jeg jo at jeg kunne skrevet mye bedre, fleiper 15-åringen.

– Spill er bedre enn bøker

I essayet «En bedre verden» skriver han om dataspillenes funksjon som virkelighetsflukt.

– Det er deilig å kunne flykte til en bedre verden, der alt er perfekt og du kan være og gjøre hva du vil. Dataspill er laget for å være morsomme å oppleve, det er ikke verden. Skulle jeg skrevet en selvbiografi om meg selv, ville den blitt ekstremt kjedelig. Det ville den ikke vært med en spillfigur, sier Haga,

15-åringen mener dataspill på mange måter har mer å tilby unge enn eldre og bedre ansette læringsverktøy.

– Dataspill gir underholdning, men inneholder også mye språklære og hjernetrim. Jeg tror det er bedre for unge å spille dataspill enn å lese bøker. Mamma er ikke helt enig, men ja ja, sier han, og utdyper:

– Det er ikke noe negativt med lesing, altså. Men jeg syns det er enklere å leve seg inn i en god historie gjennom dataspill. Ikke minst er det mer sosialt. Ingen sitter og holder hender mens de leser sammen. Og de som snakker om at spill er avhengighetsskapende glemmer at ordet «page turner» kommer fra bøker. Språkmessig er også dataspill bedre, fordi det inneholder både skriftlig og muntlig form. Jeg hadde aldri fått så gode karakterer i engelsk uten dataspill.

 

Dataspill blir misforstått

15-åringens bidrag er blitt et av totalt 15 kapitler i «Spillmagi», alle skrevet av forskjellige forfattere. Boka tar opp temaer som spillenes underholdningsverdi og avhengighetsskapende evner, men debatterer også hvordan skytespillserien «Call of Duty» var en angivelig inspirasjonskilde for terrorhandlingene 22. juli.

– Vi tror det er en fare ved den manglende offentlige diskusjonen. Som det framgår i teksten «Breivik og meg», får 22. juli en annen lesning hvis den leses gjennom et prisme av dataspill, sier Joakim Lie i Frekk forlag.

Grimnes Haga mener fordommene om dataspill og gamere er utdaterte.

– Jeg syns debatten rundt spill er blitt bedre, men fortsatt er det mange som trekker fram det negative. Det finnes artikkel på artikkel om hvor dumt dataspill er, om Anders Behring Breivik og «Call of Duty», og hvordan dataspill fører til vold. Jeg ser spill som en kunstform. Hva er forskjellen på et maleri og et kult designet nivå i «World of Warcraft»? Folk tenker på dataspill enten som Super Mario eller «Grand Theft Auto», men det er så mye imellom de to ytterpunktene.

Kommentarer til denne saken