Romerike storbandfestival

Prime Time Orchestra fra Sandvika er et av storbandene som spiller på Romerike storbandfestival

Prime Time Orchestra fra Sandvika er et av storbandene som spiller på Romerike storbandfestival Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

InnsendtFor 10. året på rad er Lillestrøm kultursenter selve episenteret i storband-Norge, når Romerike storbandfestival ønsker publikum og musikere fra hele landet velkommen til Lillestrøm. Festivalens nye styreleder ser frem til å fylle kultursenteret med hele 16 konserter helgen 21. og 22. september. Pluss en utekonsert.

Under slagordet «Storband er ikke en sjanger, men en besetning» har ildsjeler fra storbandmiljøet på Nedre Romerike i en årrekke laget festival for å bevise nettopp dette. «Noen forbinder storband med svart/hvitt TV, hvite dressjakker og den knitrende lyden fra stiften på LP-spilleren» sier festivalens nye styreleder Eirik Gaaseide, «men slik er det ikke lenger. Et storband er et ensemble med stor fleksibilitet, og mulighet til å gi seg i kast med en hvilken som helst musikalsk sjanger» sier han entusiastisk. «Et godt eksempel på det er åpningskonserten vår fredag kveld, der Samlebandet markerer 175-års dagen for Edvard Griegs fødsel. Sammen med jazzpianisten Dag Arnesen gir de seg i kast med kjente Grieg-komposisjoner og annen norsk folkemusikk, arrangert for storbandbesetningen. Et annet eksempel er Skedsmo storband som fremfører kjent musikk fra James Bond-filmene, eller Sørum storband som gir seg i kast med Tom Waits’ repertoar. Variasjonen gjør det fristende å omskrive Forrest Gumps berømte ordtak: Big bands are like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get!»

En titt på årets festivalprogram understreker Gaaseides poeng. Her finner vi musikk fra jazzlegender som Duke Ellington og Ella Fitzgerald, via originalskrevet musikk for storband, til låter fra popartister som Bruno Mars, Gabrielle og Cezinando. Vokalistene Stina Stenerud og Majken Christiansen og den svenske trompetisten Peter Asplund er blant gjestesolistene publikum kan få høre denne kvelden. «Rosinen i pølsa lørdag kveld blir nok LEGO» sier festivalsjef Gaaseide med et smil, før han forklarer at forkortelsen har lite med den berømte klossen å gjøre, men står for Lars Erik Gudims Orkester. «Gudim er en av våre mest anerkjente arrangører og dirigenter, og sammen med Odd Rene Andersen vil han sørge for en forrykende konsert i Stjernesalen» sier Gaaseide.

Festivalen rekker også å presentere en gratis utekonsert i samarbeid med Levende Torg 2018, når Equinor storband fra Stavanger spiller en times sett på Torget i Lillestrøm lørdag ettermiddag. Deretter flyttes all aktivitet inn i Lillestrøm kultursenter igjen, der det går slag i slag fra kl 17 til litt over midnatt.

Romerike storbandfestival er Nord-Europas eneste festival for storband. «Festivalen tiltrekker seg først og fremst storband fra Oslo og Akershus området, men vi har hvert år deltagende band fra andre kanter av Norge, og noen ganger fra Sverige og Danmark» sier Gaaseide, som kan fortelle at de i år får besøk fra både Trondheim og Stavanger. «Det er spesielt hyggelig at ungdomsbandet fra Trondheim kommunale kulturskole allerede har knyttet kontakt med Young Horn Big Band og Skedsmo kommunale musikkskole» sier Gaaseide, og legger til at nettopp ungdomsband er noe av det festivalen alltid ønsker å presentere for publikum.

For full oversikt over konsertene fredag og lørdag, og presentasjon av bandene, gå til www.romerike-storbandfestival.no. 

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags