For korpsentusiaster er begrepet «sommerspill» velkjent. For alle andre kan det være på plass med en innføring. Sissel Engh, dugnadssjef i Rælingen musikklag, forklarer at mange musikanter har lyst til å spille sammen med andre selv om korpset har tatt sommerferie. Derfor er det blitt vanlig å arrangere drop in-øvelser, der alle som vil kan ta med seg instrumentet sitt og bli med. Det er vanligvis et lokalt korps som arrangerer og hyrer inn dirigenter, men man trenger ikke være medlem noe sted for å bli med. Man betaler bare en liten deltakeravgift i døra, og notene deles ut underveis.

– Dette er tredje året vi arrangerer sommerspill i Rælingen, forteller Engh. Vi så at det var behov for det her i området, og bestemte oss for å gjøre et forsøk. Vi inviterte til samspill i Marikollen kultursal syv onsdager i juli og august, booket inn dirigenter og håpet det skulle komme så mange deltakere at vi fikk dekket kostnadene. Overraskelsen var stor da det dukket opp over 100 personer den første gangen! Og besøkstallene har vært jevnt høye, selv om det vanligvis daler litt de to siste ukene i juli når «alle» er på ferie.

Kommer langveis fra

Vi møter Engh på årets andre sommerspill, og hun konstaterer fornøyd at dagens dirigent, Ante Skaug, har lokket ut over 90 besøkende. Men hvem er det som kommer på disse drop in-øvelsene?

– Det er selvsagt mange fra nærmiljøet, men vi opplever også at folk kjører fra Oslo og helt fra Ski for å bli med! Det synes vi er veldig hyggelig, og det tyder jo på at sommerspill i Rælingen har et godt rykte. Det er definitivt flest voksne deltakere, men vi har ingen aldersgrense og vil gjerne ha med flere fra den yngre garde!

– Når dere har øvd hele sommeren blir det kanskje en konsert til slutt?

 – Nei, dette er bare for gøy! Vi øver egentlig ikke, vi spiller bare igjennom stykkene et par ganger før vi legger det bort og begynner på noe nytt. Ofte rekker vi gjennom 10–15 musikkstykker i løpet av en kveld, og det skal helst være forskjellige stykker hver gang. Dette er en litt annerledes måte å drive samspill enn man gjør på vanlige korpsøvelser, og veldig morsomt Det er dirigentene som plukker ut noter til «sin» kveld, og på den måten blir deltakerne også kjent med masse ny musikk. Vi har vært så heldige å få låne noter gratis fra Norsk Noteservice til sommerpillet vårt hvert år, noe som gir oss kjempebra muligheter til variasjon.

 

Trenger avkjøling

På spørsmål om man må være veldig flink for å kunne være med bare ler hun.

– Det er et klassisk korpsmotto som sier at «det er ingen ting som er så vanskelig at man ikke kan hoppe over det». Variasjonen på det vi spiller er stor – noe er lett og noe er mer krevende. Får man det ikke til, er det alltids noen andre i nærheten som gjør det, også henger man seg bare på som best man kan! Det er ingen som blir hengt ut hvis man spiller feil eller stopper – som regel er vi så mange at ingen merker det engang!

Og svaret på det innledende spørsmålet fikk vi fra to av gjestene, Anette og Hans Kristian fra Oslo:

– Hvorfor vi tilbringer kvelden innendørs? Det er jo alt for varmt ute!, ler de. Selv spiller duoen i Sofienberg musikkorps, som også arrangerer sommerspill ukentlig. De synes det er gøy å spille sammen med andre folk og dirigenter enn de vanligvis gjør, og regner med å få med seg en økt de fleste ukene de ikke er på ferie.

Skulle du ha et passende instrument liggende hjemme og synes dette høres gøy ut, så er det bare å komme, oppfordrer dugnadssjef Engh.

– Det blir mange dyktige dirigenter utover sommeren, blant annet fyrverkeriet Tarjei Grimsby, så det finnes ingen grunn til å holde seg hjemme! På Facebook-siden vår ligger det komplett liste over datoer og dirigenter.