– Barnas dag var kjempestort her på Huseby i mange år, forteller Elin Bjørge Løken, leder for Huseby gårds venner.

– Det var Husmorlaget som sto bak, eller som det nå heter, Kvinne- og familieforbundet. Både de og vi synes det er flott at vi kan ta opp igjen både navnet og tradisjonen.

Nå er det Skedsmo bygdemuseum, Skedsmo historielag og Huseby gårds venner som står som arrangører. Det er et bredt samarbeide bak, når de har med seg både Husflidslaget, Nitelva spelemannslag og en rekke enkeltpersoner, som skal sørge for at det blir mange og varierte aktiviteter denne dagen.

Aktiviteter

Vidar Larsen i historielaget kommer med gråtasstraktor, og de minste får lov å prøve småtraktorer av tråbiltypen.

Historielaget er opptatt av at det skal være gammeldagse leker denne dagen, flere enn det som museet tilbyr på vanlige åpningsdager.

– Jeg husker selv hvordan vi kastet på stikka med de store, gamle 5-øringene», sier han. «Og hesteskokasting må vi også ha med. Det var ikke bare på gårdene de hadde hestesko, for det var mange hester i bybildet også før bilene tok over.

Lederen for Skedsmo bygdemuseum, Trine Grønn Iversen, ser frem til å ikle seg rollen som gammeldags lærerinne og ha gammeldags skoletime.

– Det faller meg helt naturlig å være streng frøken, smiler hun, og legger til at hun er spent på om barna kommer til å velge å bli med på skoletimen når de har så mange andre ting å gjøre og se på.

– Kanskje de heller vil kose med dyra eller kjøre med hest og vogn i stedet for å gå på skolen, sier hun. De har jo tross alt fortsatt sommerferie!

Løken forteller at smia, som ble restaurert for to år siden, skal være åpen. Iversen skyter inn at det henger noe spesielt på veggen der inne, men hun vil ikke røpe hva det er.

1952-tema

Iversen vil gjerne påpeke at selv om Huseby gård er veldig gammel, så er det også plass til nyere historie i museet. Og i år er det en utstilling om 1952 – på Skedsmokorset, i Norge og i verden.

– Det må vi jo utnytte også på Barnas dag, sier hun.

– Vidar skal holde omvisning i utstillingen og selv skal jeg stå for Barnetime á la 1952. Det var jo det året som både Anne Cath. Vestly, Alf Prøysen og Thorbjørn Egner ble fast tilknyttet dette radioprogrammet.

Løken legger til at menyen i kaféen blir utvidet med både sjokoladekake og pølser denne dagen, i tillegg til de tradisjonelle havrevaflene. Og det blir nok anledning til å smake på flatbrød eller lompe også, siden vi skal ha demonstrasjon av baking på takke denne dagen.

Og når er det alt dette foregår? Søndag 20. august på Skedsmo bygdemuseum fra kl. 12.

 

Artikkelen er sendt inn av Trine Grønn Iversen, Museene i Akershus