Gå til sidens hovedinnhold

«Det er litt som å seile på Amazonas»

Artikkelen er over 3 år gammel

– Mange snakker om innseilingen til New York eller Miami. Men ingenting er som å seile MS Øyeren opp Nitelva mot Lillestrøm.

Ordene tilhører kaptein og altmuligmann Ole Gunnar Berntsen.

– Selv om vi har mellom 4.000 og 5.000 passasjerer hvert år, har driften stort sett gått i underskudd de siste årene. Men i 2016 gikk vi 250.000 kroner i overskudd. Det er vi veldig godt fornøyde med, sier Berntsen.

– Hva er årsaken?

– For det første har båten vært i så dårlig stand at vi har måttet vedlikeholde den midt i sesongen. Nå har vi utstyrt den med to nye motorer, og den er blitt mer stabil, sier Berntsen. MS Øyeren er oppgradert for 1.2 millioner kroner de siste fem årene.

– Vi har også redusert tilbudet noe. Tidligere seilet vi hver dag, noen ganger med bare et par passasjerer om bord, sier han.

Denne sesongen er tilbudet begrenset til helgene. Fram til juli arrangeres sightseeingturer hver søndag - med én avgang fra Lillestrøm og én avgang fra Fetsund lenser. I juli tilbys cruisene også på lørdager. Båten er tilgjengelig for charter hele uka.

– Vi er bedre forberedt enn på mange år, sier kaptein Berntsen, mens båten henger i stropper en snau meter over vannflaten.

Båten er i ferd med å sjøsettes for 25. gang siden oppstart i 1992.

Party og natur

MS Øyeren tilbyr også såkalte partycruise med hvitvin og reker for næringslivet og enkeltpersoner. Turene går fra Lillestrøm havn, rett nedenfor Hotell Arena eller fra Fetsund lenser.

Like populært er opplevelsesturene på Øyeren, Nord-Europas største innlandsdelta.

– Jeg har seilt på Øyeren i 25 år, og synes turene er like spennende i dag, sier Berntsen, som spesielt anbefaler turen fra Gansvika over Øyeren via råkene og Svelle og inn til Lillestrøm.

– Det er rett og slett en fantastisk opplevelse.

Sesongstart

En gjeng pensjonister har stått for båtpuss.

Alt er dermed klart for helgens cuise. Båten seiler sin første tur lørdag og sesongens første sightseeingtur arrangeres søndag. Mange bestilte allerede i januar, så søndagscruiset er allerede fullbooket.

– Vi vil oppfordre næringslivet på Romerike til å bruke oss. Hvem som helst kan leie båten. Vi tilbyr dagsturer til Solbergfoss sør i Øyeren og tur med middag til Gansvika.

– Hvorfor vil du anbefale båttur på Øyeren?

– Naturen, deltaet og dyrelivet er helt unikt. Det er litt som å seile på Amazonas, smiler han.

 

Fakta

  • MS Øyeren startet opp med turene sine i 1992.
  • Båten er en katamaran og kom i drift på Øyeren i 2002.
  • Drevet (motoren) stikker 135 cm under vannoverflaten.
  • Selve båten flyter med dybde på bare 70 cm.
  • Godkjent for 50 passasjerer. 35 passasjerer når det er matservering ombord.
  • Båten er 20 meter lang. (60 fot).
  • Maks hastighet er 10 knop.
  • Det er tre kapteiner som seiler MS Øyeren.
  • Sesongen er fram til 30. september.

 

Kommentarer til denne saken