Gamle RB-aviser gir nytt liv på Lørenskog bygdemuseum

200 kvadratmeter med RB i skolehagene.

200 kvadratmeter med RB i skolehagene. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Tar du deg en spasertur rundt Lørenskog bygdemuseum i sommer, kan du nyte synet av skolehager fylt med solsikker, rabarbra, grønnkål og mye mer. Grobunnen for vekstene er 200 kvadratmeter med jord – og RB-aviser.

DEL

InnsendtDet summer fra arbeidsomme humler, barn og voksne i skolehagene på bygdemuseet. Bakgrunnen for det kommunale prosjektet var å tilby alle skoler i kommunen en hage i gåavstand.

I samarbeid med MiA (Museene i Akershus) har skolehageansvarlig Agnes Lyche Melvær og skolehagelærer Nina Berge sørget for at de rundt 500 6. klassingene i Lørenskog kommune har sådd et solsikkefrø hver. Mange har også satt poteter. Alt er plantet med spett gjennom den harde gresstorven. Gresset ble først dekket med et lag våte aviser og deretter 10 centimeter med jord. Avisene kveler gresset og gjør det enklere å ta i bruk de nye dyrkingsarealene til neste år.

– Vi hadde ikke fått til dette uten papiravisa, konstaterer Melvær med et lurt smil.

Fra jord til bord

Melvær og Berge er i gang med å hjelpe dagens dyrkere med å plante frø og stiklinger i jorda. De ivrige elevene følger nøye med, og læringsutbyttet er stort.

– Barna kommer seg ut og bruker kroppen. Samtidig blir de mer bevisste på matens reise fra jord til bord, forteller Melvær.

Denne tankegangen henger også godt sammen med bygdemuseets andre tilbud: bærekraftig landhandel og hjemmelaget økomat i kafeen.

Videre håper Melvær og Berge at planen om kjøkken i museets låve realiseres. Her vil de unge gartnerne kunne tilberede det de har dyrket selv.

Lørenskog voksenopplæring får også stort utbytte av prosjektet.

Lørenskog voksenopplæring får også stort utbytte av prosjektet. Foto:

God norskopplæring

Elever ved Lørenskog voksenopplæring deltar også i prosjektet, og er godt i gang med egne grønnsakhager. Lærer Bente Hansen Tømmer mener dette er den beste måten å lære norsk på.

– De lærer og husker språket bedre ved å bevege seg, snakke og høre, å bruke konkrete ting for å lære språket, mens vi forklarer Norges historie og kultur gjennom landbruk og omgivelsene rundt, sier den entusiastiske læreren.

Avdelingsdirektør ved Lørenskog bygdemuseum, Kjersti Lillebø i MiA, er også glad for prosjektet som bidrar til nærmiljøet.

– Det er herlig å se at urbant landbruk engasjerer og utvikler unge, nye og eldre innbyggere på ulike måter, sier Lillebø.

Følg prosjektet på @lorenskogbygdemuseum på Facebook og besøk mia.no/lorenskog

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags