Gripende litteratur om det å være menneske

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevJeg lever et liv som ligner deres, av Jan Grue, 2018, Gyldendal.

Jan Grue er forfatter og professor i kvalitativ metode på Institutt for spesialpedagogikk på UiO. Han har en medfødt muskelsykdom som har ført til at han har sittet i rullestol hele livet.

Dette er en selvbiografisk bok, og Grue har fått superlativer strødd over seg av anmelderne. Han blander essayistisk sakprosa og skjønnlitteratur, og underbygger levnetsbeskrivelsen sin med teori og litterære referanser. Vi får beskrevet livet fra han som treåring får en muskelsykdom og nedslående diagnose, til i dag hvor han er gift og har barn.

Dette er en fortelling om forfatterens kamp for å komme dit han er i dag - mot alle odds. Om en velferdsstat som er der. Om støtte fra familien, venner og kona Ida. Og han beskriver en livslang kamp mot systemet. Som Olaug Nilssen beskriver det i Tung tids tale, beskriver også Grue maktesløsheten og frustrasjonen i møte med NAV. I et intervju med Dagbladet sier Grue at han håper NAV-ledere leser boken.

Boken handler om å føle seg utenfor og om lengselen etter et normalt liv.

-Jeg vil ha det samme som alle andre. Men jeg er ikke som alle andre.

Det er vanskeligere for meg å få det jeg vil ha.

Vi får beskrevet barndom og ungdomstid. Tilværelsen som student i Amsterdam, studieopphold i Berkeley, og historien om da han møter kona Ida. Jeg likte spesielt godt beskrivelsen av tiden som ensom student i Amsterdam, avsnittene om rullestol, og fortellingen om ham og Ida.

Vi får innblikk i personlige og såre situasjoner som når Ida skal føde med keisersnitt, og det ikke er tilpasset rullestol på operasjonsstuen. Grue får derfor ikke vært med på fødselen.

Her er det godt språk, stor kunnskap og mye refleksjon. Dette er Grues historie, men det er også en historie om det å være menneske. Boken får deg til å se verden på en ny måte, og gir et gripende og klokt innblikk i livet som bevegelseshemmet. En sterk og viktig bok!

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags