Et godt lutefiskmåltid starter allerede i butikken når du kjøper fisken, ifølge ekspertisen på Fagerborg hotel, som er autorisert som lutefiskrestaurant av Norsk Kongelig lutefisklag.

Best i fiskedisken

Lutefisk får du både frossen og vakuumpakket. Best kontroll over kvaliteten har du likevel om du kjøper den i fiskedisken, fersk.

Lutefisk har mye bein i seg. Ofte er det sammenheng mellom pris og beinmengde. Jo rimeligere fisk, jo mer bein. På litt dyrere lutefisk kan mye av beinet være trimmet bort. Kjøttet skal gjerne være litt gulhvitt, og fisken må gjerne lukte svakt av lut.

En tommelfingerregel er at man bør beregne en halvkilo lutefisk per person. Men har du lutefiskelskere til bords, kan du gjerne nærme deg kiloen per snute.

Slik gjør du

Du kan dampe lutefisken på rist i kjele med oppkokt vann med litt salt. Fisken skal ikke komme i berøring med vannet. Mer vanlig er nok å dampe den i stekeovn.

  • Fjern hinner og sener.
  • Skjær fisken i store serveringsstykker. Den krymper kraftig under damping.
  • Salt lutefisken godt, gjerne 1 drøy ss per kilo kjøtt. La stå en halvtimes tid. Saltet gjør fisken fastere i kjøttet. Hell av vannet som har dannet seg.
  • Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne med litt oppkokt vann i bunnen for bedre damping. Dekk med aluminiumsfolie og damp fisken på ca. 220 grader i 20-35-40 minutter. Her varierer det veldig fra ovn til ovn. Du bør sjekke fisken etter ca. 20 minutter.
  • Skiver den seg og er hvit i kjøttet, er den klar. Hvis deler av kjøttet er litt vannaktig i fargen, fortsetter du dampingen.
  • Når den er ferdig, heller du av vannet og setter tilbake noen minutter for at den skal «sette seg» og bli fast og fin i kjøttet.

La stå natta over

Romerikes Blad har også vært i kontakt med andre lutefiskeksperter.

Noen mener at den beste skivede lutefisken får du om du er svært raus med saltingen av lutefisken. Står det 1 ss salt per kilo fisk, tar du minst 1 1/2 ss.

Andre nøyer seg ikke med å salte den en halv time før tilberedning. Du må derfor gjerne salte den kvelden før og la fisken stå kjølig natta over.

Slik serverer du

Varme tallerkener er viktig å servere på. Lutefisk blir fort kald, så den trenger varmen. Sett tallerkenene to minutter i forvarmet ovn på 150 grader.

Tilbehøret varierer, men vanlig er poteter, ertestuing og sprøstekt bacon. Mange bruker i tillegg blant annet sennep, hvit saus, ribbefett, sirup, reven brunost og gulrot.