Théa gjør det stort på Instagram: – Jeg lagde rett og slett aldri mat

MATGLEDE: Théa Jorand (35) fra Enebakk gikk fra å aldri lage mat til å opprette Instagram-profil viet til egne veganoppskrifter. Nå har hun 11.000 følgere og har med det en av Norges største veganprofiler på den populære appen. FOTO: ANDREAS LEKANG

MATGLEDE: Théa Jorand (35) fra Enebakk gikk fra å aldri lage mat til å opprette Instagram-profil viet til egne veganoppskrifter. Nå har hun 11.000 følgere og har med det en av Norges største veganprofiler på den populære appen. FOTO: ANDREAS LEKANG

Artikkelen er over 1 år gammel

Da hun var yngre, hadde hun knapt åpnet en kokebok. Nå har hun en av Norges største profiler med veganoppskrifter på Instagram.

DEL

– Da barna mine oppfordret meg til å poste oppskrifter og matbilder på Instagram for to år siden, sa jeg først nei. Det skulle jeg bare ikke gjøre. Jeg hadde hørt om Instagram, men ante ikke hva det var til eller hvordan man brukte det. De greide imidlertid å overtale meg til slutt, forteller Théa Jorand (35) fra Enebakk.

Størst på Instagram

Med sine 11.000 følgere på Instagram har matbloggeren en av de største profilene med veganoppskrifter i landet. Sammenliknet med profilen Vegetarbloggen – som drives av Norges største vegetarblogger – har Jorand 500 flere følgere på den populære appen.

– Har jeg det? Det var jeg faktisk ikke klar over. Så flott! Det viser jo at folk er interessert i denne typen mat, mener hun.

Både på Instagram og på bloggen med samme navn publiserer Jorand daglige oppskriftsinnlegg – og ønsker med dette å inspirere folk til å lage grønnere mat.

Familieprosjekt

– Det meste jeg legger ut, er enkle retter. Når man lager mat etter en oppskrift, må man ofte i spesialbutikker for å få kjøpt ingredienser. Men jeg bruker stort sett det som er å få kjøpt i matbutikken. Oppskriftene henter jeg fra mitt eget hode, eller fra hodet til datteren min på 9. Sønnen min på 13 har også laget en del retter. Det er et familieprosjekt, dette – alle hjelper til. Mannen min kutter gjerne grønnsaker eller vasker benken. Det er veldig praktisk, ler matbloggeren, som er oppvokst som vegetarianer, men blitt veganer i voksen alder.

Før Jorand – som for øvrig har utdannelse innen idrett og sosialt arbeid – flyttet hjemmefra som 22-åring, hadde hun så å si aldri bladd opp i en kokebok.

Nileste kokebøker

– Jeg lagde rett og slett aldri mat. Det var nok flere foreldre som var bekymret over hvordan det skulle gå med meg. Etter hvert fikk jeg øynene opp for kakebaking. Så slo matinteressen inn for fullt. Jeg kjøpte haugevis av kokebøker og leste dem fra perm til perm.

Nå er tre fulle hyller i bokhylla hjemme i Enebakk viet ene og alene til matrelatert litteratur. Her er alt fra veganske oppskrifter til navn som Ingrid Espelid Hovig.

– De har ikke vært i bruk på en stund, ettersom jeg nå lager mat mest på intuisjon, forklarer 35-åringen.

Ingen kjøttinteresse

Da Théa Jorand var barn, ble hun sett på som «hun rare som ikke spiser kjøtt».

– Når folk er skeptiske til vegetarianere, tror jeg det handler om at man ikke er klar over hvilke muligheter som finnes der ute. Nå begynner mange å skjønne hvor mye godt et grønt kosthold kan inneholde. Det handler vel også litt om tilvenning. Da pizzaen kom til Norge, var det mange som syntes dét var rart. Oldemor, for eksempel – hun kalte det «pisa».

Til tross for at mange velger å kutte ut kjøtt på grunn av miljø- eller dyrevern, har Jorands grønne kosthold opphav i helt andre årsaker.

Jeg har rett og slett aldri hatt interesse av å spise kjøtt

Théa Jorand

– Jeg har rett og slett aldri hatt interesse av å spise kjøtt. Selv om jeg er glad i å lage mat, aner jeg ikke hvordan man tilbereder koteletter. Men jeg ser jo at det å spise grønt har klare miljøfordeler. Man sparer miljøet mer ved å kutte ut kjøtt enn å slutte å kjøre bil, påpeker hun.

Veganpannekaker

Ingredienser (til 30 tykke pannekaker med gjær):

1 l havremelk

50 g sukker

2 tørrgjær

500 g hvetemel

3 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

1 ts kardemomme

0,5 ts salt

Framgangsmåte:

Bland havremelk og sukker og varm opp blandingen til 40 grader.

Rør inn tørrgjæren. Bland det tørre og rør det inn i væsken til røren er jevn. Hev røren i en time. Stek store pannekaker i pannen. Stek pannekakene på middels varme til de er gylne på hver side. Vel bekomme!

Se flere oppskrifter på veganoppskrifter.blogg.no.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags