Ribbe, pinnekjøtt og lutefisk, julas virkelige klassikere. Vi har alliert oss med de beste kokkene og byr rundhåndet videre på deres råd for den beste julemiddagen.

Fra Meierigaarden kro i Lørenfallet i Sørum har vi smakt på utsøkt ribbe og pinnekjøtt. Fra Fagerborg hotel i Lillestrøm har vi funnet de perfekte tipsene for best mulig lutefisk.

Da kvesser vi knivene, henter fram råvarene og setter i gang.

Smakfull ribbe

Meierigaarden bruker norsk tynnribbe og tipser om at den gjerne kan kjøpes med ferdig rutet svor og knekte bein. Gni inn begge sider med salt og grovmalt sort pepper, gjerne en til to dager for tilbereding.

Fyll litt vann i en langpanne og legg ribba med svoren ned og stek på 220 grader i 30 minutter. Snu ribba, bygg den godt opp på undersiden så den blir buet og rutene fra svoren «sprekker opp». Benytt gjerne aluminiumsfolie som er krøllet sammen til harde baller. Sett så ovnen på 180 grader og stek i ca. 2 timer; dette gir en fin og sprø svor. Hvis ikke svoren «melder» seg mot slutten, sett den litt under grillen. Men nå må du følge med hele tiden slik at det ikke svir seg.

Server med surkål, rørt tyttebær, medisterkaker, julepølse, julesaus, kokte poteter, eple og sviskekompott.

– Dette er gode gamle framgangsmåter vi har benyttet over lang tid, sier krovert Henny Bråthen.

– De siste årene har vi byttet ut ribbefettet med «julesaus». Utgangspunktet er en god brun saus lagd på «gamle måten». Til denne tilsetter vi fett fra ribbestekinga og smaker til med Dijonsennep.

Smakfullt pinnekjøtt

Meierigaarden har i år valgt urøkt pinnekjøtt av norsk lam, som er litt mindre kraftig enn det røkte.

Pinnekjøttet vannes ut i kaldt vann i 12–15 timer; skift vann to ganger i løpet av denne perioden.

Damp pinnekjøttet i ovn på 100 grader i 2–3 timer. Alternativt kan det dampes i kjele på rist eller over pinner. Sjekk underveis, når kjøttet enkelt slipper beinet er det klart for servering.

Dette er gode, gamle fremgangsmåter.

Henny Bråthen Krovert

 

Til pinnekjøttet serverer Meierigaarden vossakorv, kålrotstappe, kokte poteter og kraft fra pinnekjøttet.

Kålrotstappa lages med 6 deler kålrot, 1 del gulrot og 2 deler poteter. Dette kokes sammen. Når det er kokt mørt, benyttes en moser. Ikke mos for mye, man skal kjenne litt «tyggemotstand»; stappa skal ikke være for «fin». Tilsett godt med meierismør, litt H-melk, salt og pepper etter smak og ønske. Ha gjerne i litt kraft fra pinnekjøttet.

Ribbe til topps

Hva som spises i jula varierer geografisk. I Trøndelag og på Østlandet er førstevalget svineribbe, mens vestlendingene sverger til pinnekjøtt. I Nord-Norge er man åpne for det meste, og der spiser man ribbe, pinnekjøtt og lutefisk på julaften. Seks av ti nordmenn går for ribbe julaften. Slik fordeler våre julemattradisjoner seg geografisk:

Østlandet

Ribbe (60-70%)

Pinnekjøtt (16%)

Julepølse (15-20%)

Vestlandet:

Pinnekjøtt (75%)

Ribbe (18%)

Kalkun (3%)

Sørlandet og Telemark:

Ribbe (60%)

Pinnekjøtt (14%)

Kalkun (12%)

Trøndelag:

Ribbe (54%)

Pinnekjøtt (37%)

Lutefisk (7%)

Nord-Norge:

Ribbe (49%)

Pinnekjøtt (47%)

Lutefisk (4%)

Kilde: inmagasinet.no/Julens mat og måltider/SIFO

 

Smakfull lutefisk

En tommelfingerregel er at man bør beregne en halv kilo lutefisk per person. Men har du lutefiskelskere til bords, kan du gjerne nærme deg kiloen per snute.

Vanligst er å dampe lutefisken i stekeovn. Skjær fisken i store serveringsstykker. Den krymper kraftig under damping. Salt lutefisken godt, gjerne 1 drøy ss per kilo kjøtt. La stå en halvtimes tid. Saltet gjør fisken fastere i kjøttet. Hell av vannet som har dannet seg.

Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne med litt oppkokt vann i bunnen for bedre damping. Dekk med aluminiumsfolie og damp fisken på ca. 220 grader i 20-35-40 minutter. Her varierer det veldig fra ovn til ovn. Du bør sjekke fisken etter ca. 20 minutter.

Skiver den seg og er hvit i kjøttet, er den klar. Hvis deler av kjøttet er litt vannaktig i fargen, fortsetter du dampingen.

Når den er ferdig, heller du av vannet og setter tilbake noen minutter for at den skal «sette seg» og bli fast og fin i kjøttet.

Varme tallerkener er viktig å servere på. Lutefisk blir fort kald, så den trenger varmen. Sett tallerkenene to minutter i forvarmet ovn på 150 grader.