Gå til sidens hovedinnhold

Ny musikal med Skogblomsten: "Aladdin" – spenning og mystikk, latter og musikk

Artikkelen er over 3 år gammel

«Jeg skal bli rik. Få flust med penger. Jeg går over lik for det jeg trenger. Snart er all makt i mine hender. Ta deg i akt, for – mine venner - snart er lampen min».

Det synges for fullt i gymsalen på Solheim skole. Det er tidlig en lørdag formiddag, men Lara, Ingri og Sara har allerede fullt trøkk på sangnummeret sitt.

Her skal det ikke bare synges, det skal leveres, - som det så fint heter i talentprogrammene på TV. Dette vet de tre jentene alt om. De har stått på scenen i store forestillinger flere år allerede, på tross av at de bare er i 16-årsalderen.

Vi er flue på veggen når Skogblomsten JUBA har øvingshelg på Solheim skole. Nesten 30 barn og ungdommer i full konsentrasjon gjennom to lange dager.

Det terpes og terpes. Alt må klaffe. Tekst, melodi, komp, plasseres, innganger og utganger. Instruktør Lena Edvardsen vet hva som må til for å lage godt barneteater og store musikaler.

Knut Løken ved pianoet sørger for å støtte opp om sangerne og passer på at musikken kommer inn på rett sted i manuset, på sekundet. Da handler det om å finne cues, det vil si de små stikkordene som gir tegn til at nå må det synges og spilles.

Skogblomsten JUBA har gjennom en årrekke satt opp store musikaler på Lørenskog hus og Triaden. Mange av dem har vært kjente og kjære; Egners og Astrid Lindgrens historier, Løvenes konge, Jungelboken osv. Kjente figurer og melodier som både foreldre og besteforeldre har ønsket å videreformidle til sine små. Det er mange i Lørenskog som har hatt som juletradisjon og førjulsgave å gå sammen på Skogblomstens musikaler.

«Vi er spente på hvordan det går denne gangen», sier Grethe Wiik, leder for Skogblomsten og den som holder i alle trådene bak i kulissene.

«I år har vi valgt Aladdin som forestilling. Den er ikke kjent av så mange, og den har heller ikke de kjente sangene som alle kan nynne på. Men det blir en like flott forestilling som tidligere år», lover Grethe til alle som måtte lure.

Grethe kan fortelle at Aladdin er en forestilling som har «alt». Det er en historie som inneholder spenning og mystikk, kjærlighet og fortvilelse, humor, glede og skuffelser.

«Det blir som vanlig flotte kostymer og kulisser. Vi har fått låne mye fra Nesodden Teaterverksted. Nå driver foreldregruppa vår og tilpasser alt dette til vårt formål. Alt må ha riktig form, farge og størrelse, enten det er kostymer eller kulisser. Heldigvis har vi en stor og meget aktiv gjeng av foreldre som har full kontroll på alt dette».

Som tidligere år stiller Skogblomsten med rundt 25 skuespillere på scena, i alderen ti til 16 år. De får god støtte i ryggen av et orkester på åtte rutinerte musikere ledet av Knut Løken.

«En gang i tiden, for svært lenge siden. I landet langt borte, der nettene er sorte». Slik begynner historien om fattiggutten Aladdin, om en vakker og bortskjemt prinsesse, om en magisk lampe og om den onde trollmannen Jafar. Aladdin vokser opp på et barnehjem der han og de andre barna må slite og jobbe fra morgen til kveld. Han gir likevel ikke opp håpet om at det en dag skal skje noe stort. Aladdin blir med Jafar på jakt etter den magiske lampen med en ånd som kan oppfylle alle ønsker. Dermed er eventyret i gang.

Familieforestillingen Aladdin handler om troen på en bedre morgendag og å kjempe for det du tror på. Stykket passer for alle aldre. Premiere på Aladdin finner sted fredag 24. november i Lørenskog hus Storstua, og det blir spilt til sammen fire forestillinger den helga.

En røverhistorie?

«Kanskje vi kan kalle det en røverhistorie», sier Grethe Wiik når hun skal beskrive Aladdin-forestillingen som Skogblomsten JUBA nå øver inn.

«Den starter i hvert fall med noen røvere som har funnet ut at det ikke er så greit å være røver lenger. Hva skal man leve av da? Jo, ved å reise rundt og fortelle eventyr. Der starter Aladdin-forestillingen, sier Grethe.

Den som vil oppleve fortsettelsen, må komme på forestillingen i Lørenskog hus i slutten av måneden. Mange har sikkert hørt om Aladdin fra eventyrbøker, og en del har sikkert også sett Disney-versjonen av historien.

«Men det er en annen versjon vi viser, forteller Grethe. «Det er en norsk versjon etter et manus av Margrethe Beck Heien. Vi har til og med fått lov til å endre på manus og gjøre forestillingen mer til vår egen. Dette sørger instruktøren vår, Lena Edvardsen, for etter hvert som hun og de 28 skuespillerne våre nå jobber seg gjennom scene for scene».

Radarparet Lena og Knut

Det er i samspillet mellom Lena og Knut at nøkkelen til suksess for Aladdin-forestillingen ligger. Derfor stikker de regelmessig hodene sammen under øvingen på Solheim skole, et par minutter nå og da mens de unge skuespillerne venter tålmodig på neste instruks.

Knut Løken er musikalsk ansvarlig for forestillingen, det vil si arrangering av noen av låtene, innøving av sang og musikk, valg av musikere, drilling av orkesteret og all musikalsk ledelse under forestillingene. «Vi har en ekstra utfordring for ungdommene denne gangen», sier Knut.

«Dette er ukjente låter for de fleste, så vi kan ikke bare be skuespillerne om å øve med innspillinger på YouTube slik som tidligere år.

I tillegg er låtene skrevet av en erfaren jazzmusiker og orkesterleder, Helge Sunde, og de inneholder en del klanger og vendinger som kanskje er uvant for mange. Men barn og unge er ikke forutinntatt; de lærer det de får i oppgave».

Lena Edvardsen har sitt andre år som instruktør for Skogblomstens barneteater. Hun har erfaring fra barneteater i hjembyen Tromsø, er utdannet skuespiller fra London og lever nå av oppdrag som skuespiller og instruktør.

«Det er veldig takknemlig å jobbe med de unge skuespillerne i Skogblomsten! De er erfarne, de vet hva som skal til, og de er flinke til å ta instruksjon. Samtidig er de kreative. Når jeg trenger å fylle inn med et dansenummer, tar noen av jentene litt øving på gangen, og vips har vi en koreografi vi kan legge inn».

Lena innrømmer at det er mye å holde styr på i en slik stor oppsetning, men peker samtidig på hva som gjør at det fungerer: Å gi skuespillerne oppmerksomhet, støtte og omsorg. Strålende samarbeid med musikalsk leder Knut. Grethe som holder i alle trådene og en stor gruppe av foreldre som jobber med alt det praktiske.

«Det blir en bra forestilling! Full av energi. Magisk. En litt sår historie. Spenning. Drømmer. Glitter og stas».

Kommentarer til denne saken