Ny norsk litterær superstjerne besøker Rælingen bibliotek

Av
DEL

InnsendtZeshan Shakar brakdebuterte med romanen Tante Ulrikkes vei høsten 2017. Oppvekstromanen fra Stovner er hyllet av kritikere og lesere, og er allerede å regne som en moderne norsk klassiker. Fredag 7. september kan du møte Zeshan i samtale med Camilla Skorge på Rælingen bibliotek. Bokbadet er en del av programmet til Kulturuka i Rælingen.

For tiden den mest leste forfatteren i Norge?

Camilla Skorge har jobbet som norsklærer ved Rælingen videregående skole i fem år. Hun er opprømt over og glad for å få lov til å samtale med forfatteren. «Jeg gleder meg veldig! Jeg tror Shakar er den mest leste forfatteren i Norge akkurat nå, og han får mange hendelser så vi er heldige som får ham på besøk. På spørsmål om hva hun liker ved boken sier hun at det først og fremst er fordi det er god litteratur. «Shakar vant Tarjej Vesaas debutantpris. På litteraturfestivalen i Lillehammer hørte jeg Tarjej Vesaas-foredraget til Shakar. Det var sterkt og personlig. Han ba om at boka hans må leses som det den er, en oppvekstroman, ikke en sannhetsrapport om Groruddalen.»

Troverdig og viktig oppvekstskildring

Camilla sier videre at boken gir et bilde av norsk virkelighet som nesten ingen har beskrevet, og at det derfor er en viktig utgivelse. Tante Ulrikkes vei gir oss en unik mulighet til å få være i skoene til to gutter, med flerkulturell bakgrunn, i viktige ungdomsår. Den er også aktuell for ungdom fordi de kjenner seg igjen i Jamal og Mo, mener Camilla. «Utenforskapet de to romanpersonene føler har jeg sett mange unge mennesker bære på, og unge leser sitt eget liv inn i historien. Slik vil jeg si at boka ikke handler primært om å være flerkulturell, men om å være ung.» Videre peker hun på at det ikke er mange oppvekstromaner med ungdom med minoritetsbakgrunn som hovedpersoner, og at disse er troverdige litterære personer. «De minner meg om elever jeg har hatt og har. Språket i romanen er Jamal´s og Mo´s - her er slang og såkalt «kebabnorsk». Jeg har lest utdrag fra boka både i en tredjeklasse på studiespesialisering og i en yrkesfagklasse med nesten bare gutter. Elevene likte det de hørte, og noen lånte og leste boka. Tante Ulrikkes vei viser oss hvordan det kan være å vokse opp i en drabantby i Oslo, men det kunne vært Rælingen.»

Til slutt legger Camilla til at det bare er å glede seg til en innholdsrik samtale: «Vi skal snakke om bokas temaer, som for eksempel identitet, utenforskap og barnefattigdom. Vi vil også komme innpå språk, HIP HOP, hva det vil si å representere - og vi skal snakke om litteratur og kjærlighet og kjærligheten til litteraturen. Vi vil også prøve å finne årsaker til at boka har fått slik enorm suksess. En klasse fra Rælingen videregående vil være tilstede, og det vil bli åpnet opp for spørsmål fra både dem og annet publikum.»

Bokbadet på Rælingen bibliotek starter kl. 13.00.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags