Varm løgn

Foto:

Av
DEL

InnsendtBoka «Syden» (Marianne Kaurin, Aschehoug 2018), handler om Ina på tolv år. Hun er opptatt av å høre til de riktige folka. De som trekker henne opp, ikke ned. Da passer det dårlig å mangle ferieplaner siste skoledag. Med løgnen om at hun skal til SYDEN skaffer hun seg en gloheit sommerferie, dog uten luksus, og innenfor borettslagets slitte fasade. Ingen i klassen må se henne ute. Ikke en gang vinduene i den lille leiligheten til Ina og moren kan åpnes. Denne sommeren kommer til å bli tidenes varmeste, og verste.

Så dukker Vilmer opp. Han har også en forelder med dårlig økonomi og som har nok med seg selv. De to finner en forlatt leilighet i borettslaget, og skaper sitt eget ferieparadis. Stua blir til ei flott strand med sand fra lekeplassen i bakgården, plaskebasseng og solsenger.

Etterhvert vil klassekameratene ha oppdateringer fra Ina på nettet. Hun tyr til bilder av seg selv i Sydenkulissene, og håper det beste. Kan hun unngå å bli konfrontert med løgnen sin?

Kaurin gir oss et ubehagelig innblikk i barns skam og bekymringer over å ikke kunne leve opp til krav fra et usunt samfunn. Heldigvis er det også humor og gode stemninger i boka. For akkurat som at Syden ikke er et bestemt sted, kan også god stemning oppstå hvor som helst.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags