Gå til sidens hovedinnhold

Vakkert og dramatisk

Artikkelen er over 3 år gammel
Innsendt

«Léon og Louise»

Forfatter: Alex Capus

Oversatt av Ute Neumann

Utgitt: Ganesa, 2011

Språk: Bokmål

«Vi satt i Notre-Dame-katedralen og ventet på presten.»

Slik starter boken, 16. april 1986, og du blir straks nysgjerrig. For hvem er vi, og hvem er død? Det må være en storhet siden vi er i selveste Notre-Dame-katedralen.

Vi blir presentert for en fargerik storfamilie mens vi venter på presten. Og når en ukjent liten kvinne, energisk klakker seg frem til kisten, er det så både familien og vi lesere dirrer av opphisselse. For hvem er denne kvinnen som bøyer seg ned og kysser mannen i kisten?

Historien om Léon og Louise starter ved Atlanterhavskysten i 1918. To unge mennesker møtes og forelsker seg, men blir brutalt adskilt under et bombeangrep. 1. verdenskrig er ennå ikke slutt.

Ti år senere møter vi Léon på nytt, småbarnsfar, gift med Yvonne og bosatt i Paris. Tilfeldighetene gjør at han igjen møtes med Louise. Og hva skjer når en bunnsolid ektemann og far møter sin ungdomskjæreste, sin store kjærlighet?

Kanskje skulle boken hett Yvonne, Léon og Louise. For vi tar følge med disse tre gjennom to verdenskriger, og leser om kjærlighet som mot alle odds varer, om et spesielt dobbeltliv på tvers av alle konvensjoner. Skikkelige Léon, freidige Louise og tapre Yvonne, tre rause personer med helt spesielle liv. Konseptet kan virke banalt, men menneskene og miljøet er herlig levende og usentimentale. Jeg leste med stor interesse, for dette er en vakker kjærlighetshistorie, stille og dramatisk, melankolsk og rørende. Boken er lett å lese, men også interessant og spennende som fransk krigshistorie. 

Sveitsiske Alex Capus er en anerkjent forfatter i tyskspråklige land. Denne boken, som visstnok handler om Capus’ egen bestefar, lå lenge på bestselgerlisten i både Sveits og Tyskland. Han fortjener flere lesere også i Norge. God bok!

Månedens bokanbefaling blir skrevet av bibliotekansatte på Romerike. Les flere anbefalinger på bibliotekrom.no.

Kommentarer til denne saken