To gutter, to kulturer og et fremmed land

Foto:

Av
DEL

InnsendtBOKANBEFALING Av Lina Kari Solli, barnebibliotekar, Ullensaker bibliotek

Barnebok: Gutten i kjelleren, av Katherine Marsh, Gyldendal, 2018

Å være ny i et fremmed land uten å kunne språket og uten venner er vanskelig! I denne romanen møter vi Ahmed og Max i Brussel i Belgia. Ahmed er fjorten år. Han har flyktet fra Syria med faren sin etter at søstrene, moren og bestefaren ble drept av en bombe i Aleppo. På vei mellom Tyrkia og den greske øya Lesbos mister han faren. Max er tretten år og har nettopp flyttet til Brussel fra USA med familien sin. Han ville ikke flytte og mistrives på skolen. Det er vanskelig å få venner i et nytt land.

Etter et mislykket forsøk på å komme seg til England, gjemmer Ahmed seg i kjelleren i huset der Max bor. Bananer som forsvinner og doringer som står oppe fører til krangel i familien til Max, men ingen mistenker at de har en gjest i huset. En natt hører Max lyder fra kjelleren, han sjekker og oppdager Ahmed. Slik starter vennskapet mellom de to guttene. Inspirert av en historie fra 2. verdenskrig om en jøde som ble skjult i nabolaget, bestemmer Max seg for å hjelpe Ahmed.

Dette er en av få barne- og ungdomsromaner som handler om å være ung papirløs flyktning i Europa. Guttene forteller i hver sine kapitler. Vi får høre om sorg, drømmer og håp for framtiden. Historien er spennende fortalt og den passer for barn og ungdom fra 10 år og oppover, men den kan godt leses av voksne også. Det handler om vennskap og mot, men også om kulturforskjeller og fremmedfrykt. Er det riktig å bryte regler og tillit for å hjelpe, og hvem kan man stole på? Kan Max stole på Ahmed, når terrorister angriper i Brussel, og kan han stole på at søsteren og de nye vennene ikke avslører hemmeligheten?

Oversetteren av boka, Hilde Stubhaug, er nominert til Kulturdepartementets pris for oversatt barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2018.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags