En viktig bok

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Innsendt «Skamløs» av Amina Bile, Sofia Nesrine Srour og Nancy Herz.

Gyldendal Norsk Forlag, 2017

Norsk-somaliske Amina, Nancy, og Nesrine (begge med foreldre fra Libanon) har skrevet kronikker i aviser og de fikk Fritt Ords Honnørpris i 2017.

«Skamløs» er en viktig bok som bidrar i debatten rundt integrering og sosial kontroll. Den er nydelig og effektfullt illustrert av Ezra Røise, noe som tilfører boken mye.

Jentene tar for seg ulike temaer som de har erfaringer med fra oppveksten som unge muslimer i Oslo, Haugesund og Skien. Mye handler om skam, og boken er delt inn i kapitler som: «Hijab», «Kjæreste», «Overvåking og sladrekultur» med mer. Hvert kapittel starter med den personlige historien til en anonym jente. Så følger en diskusjon mellom Amina, Sofia og Nancy om temaet. Hva ligger bak ordene «kjære søster…», hva skjer med deg som ung muslim når du forelsker deg? Hvor kult er det med shorts som flyter opp som en ballong når du svømmer med klassen?

Etter de anonyme jentenes historie følger en åpenhjertig diskusjon om teamet hvor jentene deler erfaringer og synspunkt. Det gir et ekstra piff til historiene når vi får bilder av jentene i ulike settinger, mer av det. For eksempel et herlig svømmebilde av Sofia. Det er her boken er best, når vi får såre beskrivelser av situasjoner hvor de har opplevd ubehag, følt seg rare, og som outsidere.

Boken er best når den gir fra seg personlige beretninger heller enn de mest reflekterte og velartikulerte diskusjonene. Som i kapitlet «Som en påfugl» snakker de om at man utfordrer foreldrene sine, men er veldig glade i dem. «S: Samme her. Og jeg har stor forståelse for deres valg og reaksjoner, og for at de bekymrer seg mye. De ønsker jo bare det beste for oss fordi vi er barna deres. A: Æsj. Jeg føler jeg kommer til å grine i flere av disse samtalene. S: Jeg kan bare ikke grine i dag, for jeg har sminket meg til photoshoot».

Dette er en viktig bok som er fin å lese for elever på ungdomsskolen og videregående. For lærere, og alle oss andre som er opptatt av mennesker, kvinnekamp og likeverd. Debatten om sosial kontroll er en viktig debatt, og selv om vi i dag har kommet langt her til lands om kvinners rettigheter, har «våre søstre» mye å kjempe for. Det må vi ikke glemme.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken