Gå til sidens hovedinnhold

En sterk og relevant fortelling

Artikkelen er over 2 år gammel
Innsendt

The hate U give

Forfatter: Angie Thomas

Oversetter: Vibeke Saugstad

Forlag: Gyldendal, 2017

Ungdomsbok

Starr er 16 år. Hun vokser opp i et belastet nabolag sammen med foreldrene og to brødre. Skolen hun går på ligger i forstanden, og medelevene hennes har en ganske annen bakgrunn. Det er to svært ulike verdener, som Starr prøver å skille fra hverandre. En kveld blir hun og barndomsvennen Khalil stoppet av en politimann på vei hjem fra en fest. Khalil bærer ikke våpen, men en brå bevegelse får politimannen til å fyre av tre skudd. Khalil dør på stedet. I etterkant blir drapet tett fulgt av media og samfunnet. Noen ser urettferdighet, andre antyder at Khalil er en kriminell som kanskje fortjente det han fikk. Starrs to svært så ulike verdener møtes, i det samfunnet rundt henne krever at hendelsen får konsekvenser.

Boken ble utgitt i 2017, og er Angie Thomas debut roman. The hate U give har toppet bestselgerlister og har mottatt flere priser. Den er godt skrevet, med levende karakterer og en engasjerende handling. Det er lett å leve seg inn i de følelsene som Starr opplever i etterkant av skyteepisoden. Det er trist og sårt, men du vil også smile og le. Det er fint å lese om hvordan Starrs familie og venner samles for å støtte henne. For midt i dramatikken skildrer også boken hverdagen med familieliv, kjærlighet og vennskap.

The hate U give er en leseropplevelse som har satt seg, som jeg kommer til å huske, tenke over og komme tilbake til. Det er en bok jeg vil si at du må lese. Den er sterk, relevant og ærlig.

Denne boka er også tilgjengelig som ebok i bibliotekenes ebokløsning, eBokBib.

Månedens bokanbefaling blir skrevet av bibliotekansatte fra Nedre Romerike. Les flere anbefalinger på bibliotekrom.no»

Kommentarer til denne saken