Storslått roman om 1930- og 40- tallets New York

Bokomslag

Bokomslag Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

InnsendtForfatter: Jennifer Egan
Boktittel: Manhattan beach
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2018


Brooklynjenta Anna Kerrigan har alltid hatt en dragning mot havet. Dagen hun som 12 åring blir tatt med faren på jobboppdrag til den mektige nattklubbeieren Dexter Styles´ hus ved Manhattan beach, står derfor som prentet i minnet hennes.

Flere år senere raser andre verdenskrig og Annas far har vært forsvunnet i fem år. 19 år gamle Anna bor sammen med sin mor og sin funksjonshemmede søster i en leilighet i Brooklyn. Anna jobber på marineverftet, hvor hun og andre kvinner måler og kontroller små komponenter til krigsskip. Under en av sine lunsjutflukter på havneområdet, får hun øye på dykkere som arbeider med å reparere skader på skip. Fra det øyeblikket har Anna kun et mål: hun vil også gå på havets bunn. Det viser seg fort at hun som kvinne ikke er ønsket blant de andre dykkerne på verftet, men Anna er dyktig, uredd og ikke den som gir seg med det første.

På samme tid fører et nytt bekjentskap med den sofistikerte verftsarbeideren Nell, henne igjen til Dexter Styles. En umiddelbar tiltrekning oppstår mellom dem, samtidig som Anna skjønner at Dexter Styles kan ha hatt noe med farens forsvinning å gjøre.

Dette er en storslått historisk roman som bare ber om å bli filmatisert. For meg har den alt: Den tegner et meget godt tidsbilde av 30 og 40 årenes USA med sofistikerte nattklubber, mafia, gangstere, irer, havnearbeidere og masse nostalgi, og den viser også et USA på vei til verdensherredømme. Ikke minst er den spennende som en krim! Men noe av det beste er de komplekse karakterene, som langsomt tegnes frem ved at synsvinkelen gjennom hele romanen veksler mellom Anna, faren Eddie og Dexter Styles. Særlig Anna er en karakter som jeg likte virkelig godt, og gjorde dette til en av de beste bøkene jeg har lest på lenge.

Månedens bokanbefaling blir skrevet av bibliotekansatte fra Nedre Romerike. Les flere anbefalinger på bibliotekrom.no

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags