Engasjerende og troverdig om ungdom og tvangstanker

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Innsendt«Skilpadder hele veien ned»

John Green, Gyldendal, 2018.

«Greia med en spiral er at hvis du følger den innover, så tar den egentlig aldri slutt. Den blir bare trangere og trangere, i det uendelige.»

Skilpadder hele veien ned er en ungdomsbok som tar oss med inn i livet til 16-år gamle Aza Holmes, og ikke minst med inn i hennes hode. Azas nedadgående tankespiraler gjør et allerede komplisert tenåringsliv enda mer innviklet. Hvordan skal Aza klare å være en god datter, venn, eller en eventuell kjæreste, når tvangstankene hennes hele tiden truer med å ta overhånd? Hun lider av en hemmende frykt for bakterier og infeksjoner. Videre har hun et selvpåført sår i tommelen, som hun åpner opp som en ventil når angsten tar overhånd. Men, handler boken kun om psykisk helse? Nei, den handler også om kompliserte men gode vennskap, om kjærlighet, og om sorg, da Aza fortsatt sørger over sin døde far. Noe motvillig blir hun også involvert i en etterforskning på amatørnivå, da en milliardær i nabolaget forsvinner sporløst.

Hovedpersonen Aza fremstår som troverdig, frustrerende, men allikevel likendes. John Green skriver overbevisende om tvangstanker, muligens fordi han selv har slike tanker.

Boken kan passe for deg som er selv er tenåring, og har erfaring med angst eller tvangstanker, eller for voksne som vil få et innblikk i samme tema.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags