OLE BØRUD FRA NRK1’s STJERNEKAMP TIL RIBBEjazz 29.12 PÅ LILLESTRØM KULTURSENTER !

RIBBEjazz - kall det like gjerne en «Byfest» vinterstid - skal i år arrangeres for 13. gang og har som alltid ha et bredt musikalsk utvalg. Dette blir en musikalsk romjulsfest med mye mer enn bare jazz. Her skal det være noe for enhver smak med musikk i mange sjangere!

Ole Børud har vært en stjerne i manges øyne i mange år, hver lørdags kveld i beste sendetid i høst konkurrerte han om å bli kåret til hele «Norges ultimate entertainer» i STJERNEKAMP på NRK1. Mange ga sin stemme til denne allsidige artisten og håpet han skulle vinne ! Til slutt endte han opp i hard konkurranse blant topp 3. Men fortvil ikke hvis han var din favoritt, 29.12 dukker han opp på årets RIBBEjazz i Lillestrøm Kultursenter med eget band og blåserekke som byr på funky, soulfull vestkystpop av ypperste merke !

Ole Børud har i løpet av de siste årene fått seg et hengivent publikum i Skandinavia så vel som i Japan, og har gjennom Stjernekamp bevist at han er en forrykende liveartist med stor spennvidde.

Og ikke nok med det. Det originale og lokale coverbandet BLODSBRØDRE som spiller «absolutt norske rockehits» sørger for vorspielet! Dette er et meget populært band på Byfesten i Lillestrøm, hvor de har spilt en rekke ganger!

 

RIBBEjazz er rett og slett en musikalsk romjulsfest med et bredt musikalsk utvalg.

Nedenfor finner du hele programmet som viser mangfoldet og bredden i det musikalske tilbudet. For mere omtale av hvert enkelt band, se www.ribbejazz.no

Utsolgt i fjor, 1100 billetter ble revet vekk! Sikre deg billett allerede NÅ og spar inntil kr.150,- pr. bill. før 01.des! https://www.lillestrom-kultursenter.no/program/ribbejazz-2018/

OLE BØRUD

Grom og groovy vestkystpop av ypperste merke !

Ole er en mann med enormt spenn både i stemmen og i musikken. Han startet som kristen barne- og ungdomsstjerne på 80- og 90-tallet, har markert seg med funky vestkystpop og jazz og frontet ekstremrock i flere metalband. Han har vært profesjonell musiker siden han var 16, men i praksis stått på scenen på fulltid siden han kunne stå på to ben. Men det hele startet altså da han turnerte land og strand rundt som yngste medlem av den syngende familien Børud sammen med far Arnold, mor Anne-Marie og søsknene Thomas og Linda (etter hvert kjent som Arnold B Family). Ole er for øvrig onkel til Lisa Børud som kom på fjerdeplass i Stjernekamp i fjor.

Vi lever i en tid hvor den sjelfulle, funky siden av svunne tiårs westcoastpop (tenk Steely Dan, Michael

McDonald og Doobie Brothers) har fått en voldsom renessanse blant hipstere og andre trendbevisste unge musikkfans, i en ironisk innpakning under banneret «yacht rock». Men pussig nok ser få av disse ut til å ha registrert at en av verdens fremste utøvere av denne musikkformen i samtiden, er norsk. Kanskje er det fordi ironi er et fullstendig fremmed begrep om man skal beskrive musikken til Ole Børud. Og gudskjelov for det!

Som gitarist og arrangør tilhører Ole eliten av landets live- og sessionmusikere, med

samarbeid med artister som Torun Eriksen, Sofian og Oslo Gospel Choir, for ikke å snakke om hans bidrag til «Fly Away» (2009) - et internasjonalt tribute album til David Foster, hvor Børud sto «skulder mot skulder» med bidragsytere som Bill Champlin og Mike Landau.

Siden Shakin' the Ground (2008) har han gitt ut albumene Keep Movin og i fjor Stepping Up (i tillegg til juleplaten Someday at Christmas med Samuel Ljungblahd). På disse har uttrykket vært tuftet på funk-pop, 70- og 80-talls soul og vestkyst-rock, og jazz-pop, presentert i en moderne og frisk innpakning. En funky og tight rytmeseksjon med effektfull blås, fengende gitar-licks og med Børuds distinkte vokal i front. Her kan man finne spor av Steely Dans presisjon, grooven til de to George'ene Benson og Duke, lekenheten til Prince og låtteften til Toto, uten at det nødvendigvis låter som noen av dem.

Ole Børud har i løpet av de siste årene fått seg et hengivent publikum i Skandinavia så vel som i Japan, og har også et rykte på seg for å være en forrykende liveartist.

Dette blir en grom og groovy avslutning på årets RIBBEjazz !

BLODSBRØDRE

Det originale coverbandet som spiller "Absolut Norske Rockehits"!

Med Blodsbrødre blir det god stemning og allsang fra start til slutt. På vei hjem fra årets RIBBEjazz skal du ikke savne en eneste norsk rockehit eller et eneste kjent refreng fra norsk rocks historie. Velkommen til en herlig konsert med høyt allsang-nivå! Dette er et meget populært band på Byfesten i Lillestrøm, hvor de har spilt en rekke ganger!

BlodsBrødre har spilt hundrevis av konserter for tusenvis av glade festgjengere siden 1997.

Norske rockehits sørger for stor stemning i et hvert lokale som er klar for en fest, og særlig når de kommer i BlodsBrødredrakt. Bandet kom sammen først og fremst for moro skyld, men dette er en ekte hyllest til norsk (på norsk) rocks historie. Det er bare å begynne og glede seg !

THE SINATRA SONGBOOK M/CROONER INGAR KRISTIANSEN

The Sinatra Songbook, med vokalist Ingar Kristiansen i front og Torstein Ellingsen bak trommene, er et proft eventband, i form av en elegant og hardtsvingende «swing pack» som går på scenen i dress og har glimt i øyet.

Ingar Kristiansen, sannsynligvis Norges fremste crooner, tar utgangspunkt i musikken til de største mannlige jazzvokalistene på 1950- og 60-tallet og oppdaterer dette klassiske materialet til dagens jazzuttrykk. Gruppen har siden 1999 spilt en rekke konserter på klubber, kulturhus, festivaler og private events rundt i Norge. Det allsidige bandet fortolker den rike amerikanske vokaljazztradisjonen på sin egen måte, og evner å fornye ca. 100 av de udødelige sangene til komponister som Gershwin, Porter, Weill, Mancini, Rogers & Hart.

The Sinatra Songbook slapp sin debutplate i 2001, med håndplukkede Sinatra-hits i nye arrangementer og diva Mia Gundersen som gjestevokalist. Siden dette har bandet bl.a. spilt på Oslo jazzfestival, Sildajazz, Balejazz, Dølajazz, Slusejazz og Jølsterjazz, samt gjennomført flere turneer i Norge. I 2003 spilte The Sinatra Songbook to TV-sendte konserter med Kringkastingsorkesteret, på Rockefeller i Oslo og i Nøtterøy kulturhus. I 2004 spilte gruppen med Kristiansand Symfoniorkester. I 2010 spilte bandet på Jazz Jamboree, en av Polens største jazzfestivaler. I 2015 bidro The Sinatra Songbook med flere store konserter ved markeringen av Frank Sinatras 100 års jubileum.

Besetningen består av dette stjernelaget;

Ingar Kristiansen - vokal

Eckhard Baur - trompet

Håvard Fossum - tenorsax

Per Husby - piano

Stig Hvalryg - kontrabass

Torstein Ellingsen – trommer

P O M P

Et avkok i fra funk og New Orleans-jazz i spedd en dæsj ekstra sousafoner og to fedd med tull og tøys ledet av Even Kruse Skatrud

10.000 m.o.h. ble ideen om jazzcoverensemblet POMP unnfanget av jazztrombonist og arrangør Even Kruse Skatrud, som satt på flyet hjem til Oslo. POMP spiller bandleder Even Kruse Skatrud (instagram #mr.sousaphone) sine skreddersydde arrangementer på kjente låter i alle verdens stilarter. Musikken er et avkok i fra funk og New Orleans-jazz i spedd en dæsj ekstra sousafoner og to fedd med tull og tøys. Skatruds arrangementer gnistrer av overskudd, humor, briljans og lekenhet skrevet uten føringer fra verken bestiller, produsenter eller musikere. Hør din favorittlåt – ”The Pomp Way” !

BABYLON BROTHERS

Funky jazzrockgruppe ispedd influenser fra både latin, jazz, fusion og pop-verdenen.

Staffan William-Olsson er kanskje best kjent som jazzgitaristen i souljazz bandet The Real Thing og flere egne band. Ikke alle vet at han etter klassiske pianostudier overtok plassen etter Ulf Wakenius i den svenske fusion-gruppen "Hawk on Flight". Han har også en fortid som gitarist i hardrock gruppen Sons of Angels etter at han flyttet til Oslo i 1986 ! Men det er trolig hans fartstid i det kjente islandske funk og jazz-fusion bandet Mezzoforte som har inspirert han til å danne jazzrockgrupppen Babylon Brothers hvor han har tatt med seg flere av sine egne komposisjoner og fusion-klassikere nettopp fra Mezzoforte perioden. Stilistisk ligger det et sted mellom Jeff Beck, Larry Carlton og Georg Benson.

Bandet består av Staffan William-Olsson – gitar, Kristian Wentzel – keyboard, Tom Erik Antonsen – bass og Erik Smith – trommer.

MonicaZ vals

En hyllest til Monica Zetterlund med Stina Stenerud i front

«Ett lingonris som satts i cocktailglas», «En blond negress från Värmlands huldraskogar», skrev humoristen og tekstforfatteren Tage Danielsson om Monica Zetterlund i diktet «Det eviga». Den blonde jenta med den svarte stemmen fant veien fra Hagfors til Paris og New York, og ble en av Sveriges aller største stjerner med en karriere som strakk seg over fire tiår. Mest folkekjær for oss i Norden ble hun ved egne tolkninger av svenske folkemelodier, jazz på svensk og som skuespiller i filmer og revyer med blant annet Hasse & Tage.

«MonicaZ vals – en hyllest til Monica Zetterlund» kaller de seg – og en sann hyllest er det! Ikke bare har denne kvartetten funnet sammen på grunn av sine kvaliteter som musikere, men de samles også rundt sin felles kjærlighet til den svenske verdensartisten, noe man føler fra første tone.

Stina Stenerud tar deg med sin sensuelle, varme stemme med på eventyr fra første akkord; man føler teksten når Stina tonesetter de historiene som disse låtene er. Ikke bare synger hun med innlevelse og lekenhet, hun er like mye en historieforteller.

Palle Wagnberg – Hammond B3-magikeren, som med sin kunnskap om Zetterlunds liv, og ikke minst hennes låtskrivere og tekstforfattere, fungerer som en fakta-sufflør. Palle er perfeksjonist og hans inspirerende spillestil og varme sound, gjør denne kvartetten helt unik.

Eirik Berg Svela er gitarist og arrangør, og han trakterer sin nydelige Victor Baker-gitar på særdeles smakfullt vis. Han pakker inn melodiene med vare og vakre harmonier med tilsynelatende stor enkelhet og tar akkurat den plassen som dette repertoaret fortjener.

Erik Jøkling er limet i forestillingen. Sømløst samler den svært rutinerte trommeslageren det hele, med sin eventyrlig evne til å lytte til de andre i bandet, og gjøre lytteropplevelsen helt unik på hver eneste konsert.

Litt mer om Monica Zetterlund(1937-2005)

Hun gjorde stor suksess både i Norden og i verden for øvrig, ikke bare som sanger, men også som filmskuespiller, og gjennom teater, revy og varieté.

Etter at hun hadde begynt å spille i svenske og danske jazzbands på slutten av 50-tallet, ble hun i 1960-årene verdensberømt gjennom samarbeidet med amerikanske musikere som Thad Jones, Zoot Sims og Bill Evans, og senere også Louis Armstrong, Stan Getz og Quincy Jones. Mange av plateinnspillingene hennes innen jazzsjangeren er blitt stående som historiske klassikere, ikke minst den legendariske platen «Waltz for Debby» (1964) sammen med Bill Evans Trio, som ble en av jazzhistoriens mest kritikerroste jazzplater. Ved siden av amerikanske jazzstandards var hun også kjent for jazztolkninger av svenske folkemelodier og andre sanger med svensk tekst. Hun gjorde seg bemerket med låter som «Sakta vi går genom stan», "Monicas Vals" og «Visa från Utanmyra», og hadde et tett samarbeid med låtskrivere som Evert Taube og Olle Adolphson, samt jazzpianisten Jan Johansson.

I år hadde hun fylt 81 år (hun gikk bort på tragisk vis i en brann i 2005), men musikken hennes lever videre.

TARJEI GRIMSBY KVINTETT

“A Family Suite” med stjernemusikere !

Tarjei Grimsby kvintett debuterte på Byfesten tidligere i år til stormende jubel med nyskrevet musikk av Tarjei i tillegg til et par Frode Thingnæs låter.

Bandet består av musikere på øverste hylle og som har sitt virke nasjonalt og internasjonalt.

- Jens Thoresen, gitar

- Olga Konkova, piano

- Marcus Lewin, drums

- Roger Morland, bass

- Tarjei Grimsby, trombone

PAUL WAGNBERG ORGAN UNIT

En groovy, humørfylt og underholdende live-act som fører Jimmy Smith-tradisjonen videre.

Svenske Palle Wagnberg har bodd i Norge siden 1980-tallet og er særlig kjent gjennom 20 år i Souljazz gruppa «The Real Thing».

I sin egen orgeltrio har han med seg gitaristen Frode Kjekstad og vår egen trommeslager Erik Jøkling. Den humørfylte og underholdende orgeljazztrioen har den amerikanske organisten og jazzmusikeren Jimmy Smith som sitt forbilde. På 1950-tallet satte han standard for energisk, soulmettet orgeljazz, og det er denne tradisjonen Palle «Groove» Wagnbergs trio fører videre.

Med sitt høye energinivå og gode samspill vil Paul Wagnberg Organ Unit glede oss med sin musikk. Og i sentrum står selvfølgelig Palles tunge, legendariske Hammond B-3 orgel. Vi kan glede oss til å nyte godt av Palles eminente tangentspill og hans nesten utrolig fortrappe basspedalspill. Dette er ikke akkurat orgelkurs for nybegynnere !

Paul Wagnberg – Hammond B3 orgel

Frode Kjekstad – gitar

Erik Jøkling – trommer

KIRSTI SØRLIE HANSEN & JOACHIM SVENDSEN

«Bergtatt av Eva Cassidy»

Under vignetten "Bergtatt av Eva Cassidy" har Kirsti Sørlie Hansen og Joachim Svendsen gjort stor suksess. Også oppfølgeren har trukket fulle hus med bl.a. en rekke av låtene Eva Cassidy fremførte fra evergreens repertoaret "The Great American Songbook".

Eva Cassidy var en amerikansk vokalist og gitarist kjent for sine tolkninger av jazz, blues, folkemusikk, gospel, country, rock og pop klassikere. Hun ble beskrevet som en av sin generasjons største stemmer av den britiske avisen The Guardian. Hun var likevel relativt ukjent utenfor hjembyen Washington D.C. da hun døde av kreft i 1996 bare 33 år gammel. Men etter hennes død ble innspillinger med henne utgitt, og har hittil solgt over ti millioner eksemplarer.

Kirsti Sørlie Hansen har latt seg inspirere av sitt store idol. Sammen med Joachim Svendsen, på gitar, framfører de Cassidys tolkninger av en rekke fantastiske låter, deriblant som nevnt mange perler fra The Great American Songbook !

Kirsti og Joachim har opptrådt i Jazzklubben i ulike sammen-henger. De har begge bakgrunn fra forskjellige musikkformer, og setter stor pris på akustiske konserterer hvor de får ekstra nær kontakt med publikum. Kirsti er fra Rælingen, er utdannet skuespiller og sanger, og har en rekke roller og konserter på CVen. Nevnes må også at Kirsti ble landskjent da hun deltok på IDOL i 2011. Hun sjarmerte alle med sin opptreden og ble blant de fem beste. Iflg. Marion Ravn var hun den beste artisten i IDOL siden Kurt ! Joachim er kjent fra en rekke musikalske konstellasjoner og spiller blant annet gitar for Stephen Ackles og i Fat Fred & The Possum Hunters

STEIN STOKKE & THE ENGINE

Dampene het og svingende het autentisk blues med særpreg

Stein Stokke har drevet med musikk siden 60-tallet, og har gjennom flere tiår i bluesens tjeneste etablert seg som en markant bluesartist, velkjent for sin rå og kraftige, samtidig sjelfulle stemme, og sitt personlige munnspilluttrykk.

Han er vel den eneste som også trakterer baryton (euphonium) i et bluesband :-)

Inspirert av et vell av musikere som deltabluesen til Tommy Johnson, råheten til Howlin’ Wolf, munnspillet til Little Walter og Sonny Boy Williamson, og de soulfulle Little Milton og Ruth Brown, skriver Stein de aller fleste tekster og melodier selv med røttene dypt forankret i bluesens næringsrike jordsmonn.

Noen av hans tekster er sågar blitt gjengitt i tidsskrifter, og han er kjent for å krydre sine konserter med kjappe replikker og gode historier omkring låtene.

Stein har vært grunnlegger og frontmann i flere bluesband som Solid Comfort og From The Hip, og har årevis med erfaring i fronten av flere band, bla. Sugar Ann & Her Good Rocking Daddies, Rosenhill Bluesband og Øratadom.

Hans nye band hadde sin første gig i mars 2017, og med Stein foran en velsmurt "maskin" satt sammen av svært garvede bluesmusikere, garanteres det en utadvendt, svett, svingende, sjelfull og rotekte blueskonsert.

The Engine er:

Arve Lund på diverse gitarer og sang blir applaudert for sin gitarstil og eminente slidegitarspill. Arve har spilt med Stein i mange sammenhenger opp gjennom årene, og har vært medarrangør på flere av hans låter. Arve har er for mange kjent fra bla. Øratadom, From the Hip, Black & Blues, Blå Resept, Get A Haircut m.fl.

Rune Bryn på trommer er en fetert og mye brukt trommeslager i band og som studio- og sessionmusiker. Hans spillestil oser av utadvendt, spennende, samtidig “oldtime groove”. CVen hans inneholder bla. Ski- og Ett Fett Storband, Borderline- og Bærum Bigband, Prime Time, Frode Kjekstad, Maiken Kristiansen, Eric Alexander, Åge Sten Nilsen, Wenche Myhre, Øyvind Elgenes, Frode Thingnæs, Harald Heide Steen Jr. og Randy Johnston.

Jan-Eirik Hallingskog er en svært rutinert bassist. Kjent for å velge toner og anslag som passer til stil og låt, heller enn å briljere, har han opparbeidet et meget respektabelt omdømme, og vært bassist hos Amund Maarud, Eirik Bergene Band, Loft, Sandvika Rock-Teater, Blues in A Cop m.fl..

FAT FRED & THE POSSUMHUNTERS

Analog Rockabily på høygir

Fat Fred & The Possumhunters - analog rockabilly på høygir!

Mer enn tre tiår etter at rocken ble erklært død, og i en tid der sjela for lengst er solgt til den digitale revolusjonen, stiger Fat Fred & The Possumhunters ut av asken som en Fugl Fønix.

Med en uforlignelig blanding av rockabilly, blues, swing og rock ’n roll, er disse gutta dønn trofaste mot sine analoge, amerikanske røtter.Med en rytmeseksjon like stram som sleiken til Roy Orbison (!); Erlend Skullestad Hølland på ståbass og Pål Emil Storm Berg bak trommene, samt David Skeie på piano og munnspill og Joachim Svendsen på gitar, lader pungrottejegerne haglene og fyrer løs fra første tone.

David og Joachim er det perfekte tonale jaktparet, og peprer hverandre i en blanding av sjangerriktig Telecaster og Gibson, og Biltema- og gaffateip-infisert cowboy-musikk.

Og så har vi herremannen i front. Den gale mannen. Feite-Fred. Sjefsjegeren, om du vil: Fredrik Støvind. Delvis på grunn av de jordiske kvadratmeterne han beslaglegger , men også på grunn av den grensesprengende selvtilliten han spyr ut; Fat Fred eier hele scenen han står på - og til slutt deg. Med den ene hånden på sin Shure SM55 vintagemikrofon, og den andre hånden vilkårlig viftende mens han forteller sine intetsigende og selvdestruktive historier, kliner han og bandet til med gamle og mindre kjente klassikere, fra rockabilly og swing, til country og boogie.

Herifra og ut må hver kvinne og mann ta vare på seg selv! Uansett om det er høylys dag eller langt på natt; Fat Fred og Possumhunters utløser en maktoppvisning i nær sagt totalitær sjangerutfoldelse, pur spilleglede og hysterisk energi som burde være tilgjengelig reseptfritt på apoteket. Og her kommer punchline’n: Glem synter, glem pitch harmonizere, glem playback og alskens moderne vås! Når de 5 gutta i Fat Fred & The Possumhunters kommer sammen i all sin selvforherligelse og det telles til 4, så blir det svett, energisk, hysterisk og avhengighetsdannende rockabilly, blues, swing og rock ’n roll av det hele. Eller musikk, som det kalles…

THE PUEBLO & ALEX

Med inspirasjon fra reggae, soul, funk, blues og jazz blir dette en herlig fest !

Denne gjengen med lidenskapelige unge musikere må nesten oppleves. Med 19 år gamle Alexander Salas Johansen i spissen tar disse talentene grep om en stor del av musikkarven de har bak seg. Gjennom en time henter de inspirasjon fra reggae, soul, blues og jazz, og sist gang de spilte på Django i Oslo, ble et fullt lokale mer stappet underveis. Mot slutten av kvelden danset det også folk i gatene.

Det er ikke tilfeldig at Alexander Johansen står på en scene nå. Den første versjonen av The Pueblo & Alex spilte på gatene på Grünerløkka da han var ni år. Fra han var 12 år ble han smuglet inn på Blå på søndager for å spille sammen med legendariske Frank Znort.

Det sies også at han lærte å spille trompet av Dave Guy i The Roots, som også introduserte ham for soul og funk. Senere overbeviste selveste Charles Bradley ham om å kjøpe akkurat den mikrofonen han bruker i dag.

MODNE MENN & SØNNER

70-talls coverband som spiller pop, soul, jazz og R&B.

Finn frem danseskoene og swing deg til bl.a. noen av de cooleste Motown låtene fra 70-tallet. Dette blir RIBBEjazzens hoftevrikkende grooveparty - spekket med heftig soul, funk og pop avløst av de smekreste ballader.

Modne Menn & Sønner består i dag av 2 modne musikanter som har holdt det gående siden 70 tallet, i tillegg 7 yngre dyktige musikanter som gir bandet ekstra vitalitet og punch. Det er alltid høy partyfaktor med MM & Sønner som spiller kjente Rock, soul og funk klassikere fra 60,70 og 80 tallet.

Med tre blåsere, to gitarer og Hammond B3 i tillegg til bass, trommer og vokal er lydbildet tett og kompakt.

Dette er det opprinnelige Fryd & Gammen som ble startet så tidlig som i 1970. MÅ ikke forveksles med dagens danseband Fryd & Gammen.

Funk The System

Lillestrøms nye Funk-alliance !

Dette lokale funky partybandet består av tidligere elever ved Lillestrøm VGS og er arvtakerne til de litt eldre medelevene i Funk My Life. Denne gruppa med unge musikere fra Lillestrøm vender stadig tilbake til hjembyen for å levere en etterlengta dose med heftige funkrytmer og dansbare riff. Siden oppstarten på musikklinja i 2014 har Funk The System bygd et variert repertoar med både kjente coverfavoritter og egne låter som garanterer topp stemning. Selvfølgelig har de også en funky blåserekke som gir bandet det rette trøkket og soundet inklusiv en sousaphone ! Dette blir en kveld du sent vil glemme.

RIBBEjazz-bandet består i år av SKIFER.

Skifer er et ungt lokalt jazzband med tidligere elever fra musikklinja på Lillestrøm VGS. De spiller musikk i stilen jazz og jazzinspirert pop. De leverer alltid fra øverste hylle. Her kan du forvente avslappende men diggbar musikk i massevis !

Skifer består av Elisabeth Krohn-Hansen (vokal), Aksel Rønning (saksofon), Johan Bakke Eidem (gitar), Eskild Okkenhaug (bass) og Petter Lundby Nilsen (trommer)

SKIFER sørger også for behagelig taffelmusikk og laidback stemning

på Scene 5 fra kl.18.00.