Haydns Årstidene – en hyllest til livet!

Det norske solistkor

Det norske solistkor Foto:

Av
DEL

InnsendtLørdag 4. mai kl. 18.00 får vi høre Haydns vakre verk «Årstidene» fremført av et stjernelag med landets beste musikere i Lillestrøm kirke. Det er samtidig en verdenspremiere denne første helgen i mai. For første gang fremføres dette flotte verket med nynorsk tekst ! SIKRE DEG BILLETTER NÅ ! Billetter kjøpes på Ticketco.no

Komponist Joseph Haydn (1732 – 1809) levde i en tid hvor naturen berørte alle sider ved tilværelsen. Det samme gjelder Årstidene – en hyllest til livet og gleden over det skapte; soloppgangen, troen, vinen og kjærligheten. Handlingen er lagt til landsbygda, og vi følger en familie gjennom årets fire faser. Her er store stormer, full fest og takknemlighet over gavene jorda gir oss. Årstidene er skrevet for tre solister, orkester og kor, og stiller store krav til utøverne.

Vi får høre Norges kanskje beste kor, et av landets beste profesjonelle kammerorkstre og fremragende solister. Vi får høre bl. a: .

Ensemble Allegria - Det Norske Solistkor  - Dirigent Grete Pedersen

Solistene Berit Norbakken Solset, Anders Jerker Dahlin og Yngve André Skollerud Søberg.

Det Norske Blåseensemble - Bislett Guttekor og Majorstuen barne- og ungdomskor.

Norsk oversettelse

Musikerne som nå skal fremføre Årstidene har i flere år jobbet med poet Paal-Helge Haugen om å oversette Haydns stykker til nynorsk. Først ut var "Skapinga" i 2014. Musikken var kjent for mange, men teksten opplevdes som ny. På årets turné er det første gang publikum kan oppleve Årstidene fremført i sin helhet på nynorsk.

Berit Norbakken Solset

Berit Norbakken Solset Foto:

Fremragende utøvere

Det Norske Solistkor har en unik posisjon i norsk kulturliv. Koret har gitt over to hundre urframføringer, hvorav over sytti verker av norske komponister. Det Norske Solistkor ble etablert i 1950 av Norsk Solistforbund med det formål å være et eliteensemble med de høyeste kunstneriske mål for framføring av kormusikk.

Korets første dirigent var Knut Nystedt (1915-2014), som ledet koret i 40 år. Gjennom årene i solistkoret komponerte han et stort antall verker for kor, mottok en rekke priser, ble utnevnt til ridder av 1. klasse og senere kommandør av St. Olavs Orden, og opprettholdt et stort aktivitetsnivå, selv lenge etter at han sluttet i Det Norske Solistkor.

I 1990 overtok Grete Pedersen som dirigent, og hun er fortsatt engasjert som kunstnerisk leder for Det Norske Solistkor. Solistkoret mottok i 2012 Rolf Gammleng-prisen i klassen kunstmusikk for fortjenestfull medvirkning ved innspilling av grammofonplater, og ble samme år kåret til Årets utøvere av Norsk Komponistforening.

Det Norske Blåseensemble er et unikt orkester i dagens kulturliv – satt sammen av 24 av landets fremste profesjonelle musikere. Ensemblets høye kvalitet og kreativitet tiltrekker gjestedirigenter og solister fra hele verden. Ensemblet er basert i Halden, og med en historie tilbake til 1734 er det landets eldste orkester i kontinuerlig drift.

Ensemble Allegria er et fremadstormende kammerorkester på internasjonalt toppnivå. Orkesteret har vakt oppsikt med sitt lekne samspill og sin energiske virtuositet. Siden 2008 har kunstnerisk leder Maria Angelika Carlsen og de 22 medmusikerne hennes spilt hverandre stadig bedre og vokst til å bli en kraft å regne med i norsk musikkliv.

Berit Norbakken Solset er en av Norges mest etterspurte sopraner både nasjonalt og internasjonalt. Etter avsluttet diplomstudium ved Norges Musikkhøgskole vant hun i 2006 Rikskonsertenes prestisjefylte konkurranse INTRO-klassisk. I tillegg til å være en flittig brukt solist i oratorier, pasjoner og messer har hun gitt solokonserter ved mange av de klassiske festivalene og festspillene i Norge. Hun er en etterspurt solist med verdensledende orkestre og dirigenter, som i Sydney Opera House sammen med Anima Eterna Brugge ledet av Jos van Immerseel, Tokyo Opera City Hall med Tokyo Philharmonic Orchestra og dirigent Mikhael Pletnev. Berit samarbeider også jevnlig med dirigenter som Robert King, Daniel Reuss, Erik Nielsen, Andreas Spering, Olof Boman og Ottavio Dantone.

Yngve Søberg har sin utdannelse fra Musikkhøyskolen i Oslo og Det Kongelige Danske Operaakademi i København. I 2003 debuterte han på Operaen i København. Søbergs debut på Den Norske Opera (DNO) kom i 2007 da han spilte sakristanen i Puccinis Tosca. Senere har han gjort hovedroller i operaer som Carmen, Figaros bryllup, La Bohème, Aida, La Traviata og Madama Butterfly ved DNO. Yngve Søberg er en ettertraktet konsertsanger og har gjestet med de store skandinaviske orkestrene. Han har vunnet en rekke priser. Han har blant annet mottatt Ruud Wallenberg-stipendet flere ganger, og fikk den prestisjefylte Tom Wilhelmsens Opera og Ballett pris I 2012, samme år som han også fikk det store stipendet av Operaens Venner. Høsten 2012 ble han fast medlem av solistensembelet ved Den Norske Opera & Ballett.

Anders Jerker Dahlin regnes som en av de fremste lyse tenorer i sin generasjon. Han er en ettertraktet konsertsolist som har gjestet de fleste store konserthusene i Europa med et repertoar som spenner fra barokken til Britten. Som operasolist har han hatt engasjementer som bl.a. tittelrollehaver i Rameau-operaene Zoroastre (i Amsterdam og ved Drottningholm i Stockholm,) Castor i Castor et Pollux(Salle Pleyel, Paris) og Titus i Mozarts i den kritikerroste oppsettingen av La clemenza di Titomed Orchestra of he 18th century i 2017. I tillegg engasjeres han til en rekke andre hovedroller i operaer av bl.a. Charpentier, Monteverdi, Lully og Mozart, og høster også stor internasjonal anerkjennelse som evangelist i Bachs pasjoner. I 2014 ble han tildelt stipend fra prestisjetunge Jussi Björlings minnefond. 


Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags