Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Modne drømmer om beltespenner, upassende omfavnelser og kjærlighet

Artikkelen er over 2 år gammel

Skam deg, Mayliss!, Lillestrøm Kultursenter

Torsdag kveld var det duket for en voksen kvinnes seksualitet i Lillestrøm Kultursenter da Mayliss spilt av Liv Hege Nylund kom med monologen regissert av Marika Lagercrantz. Det var omlag 110 solgte billetter og det overrasker ikke veldig at majoriteten i publikum bestod av modne kvinner.

Mayliss er en ganske så rik enkefrue, hun beskriver seg selv som en moderne og fri kvinne, men likevel bærer hun på et stort savn. Hun burde tross alt være fornøyd sett fra det store perspektivet, men hun savner en å holde i hånda, en å si du til, en å begjære.

Mayliss har hatt en håndverker i hus for å pusse opp badet, han er svensk, yngre enn henne og har gitt henne blomster etter at jobben var gjort. Dette gir liv til en uvant situasjon for Mayliss, begjæret, lysten og kanskje kjærligheten har våknet i henne. Vi får bli med på alle du ulike tankene Mayliss har rundt dette, en hel del skam.

Som best hun kan forsøker Mayliss å distansere seg ved å meditere, «tar seg sammen» og hele livet har hun tilbrakt altfor mye tid på jobb for å gi livet en mening. Hun vil og tør ikke å ringe håndverkeren tilbake fordi hun vil ikke oppfattes som ei kåt kjærring.

Det er ikke bare seksualitet som er vanskelig å håndtere for Mayliss, også det faktum at hun eldes, redselen for hva som skal komme videre inn i alderdommen og ikke minst alt hun har med seg i sin livsbagasje. Men her og nå er det viktigste, og her og nå føler hun mye og er høyst levende.

Vi får bli med på en reise i både fortid og fremtid, Mayliss viser seg å være en uredd kvinne som bruker sine opp og nedturer til å komme seg videre, og det er tilfredsstillende for publikum at hun våger å satse på seg selv.

Dette er en forestilling jeg tenker er for et veldig målrettet publikum. Historien Mayliss forteller vil jeg tro har paralleller til mange voksne kvinners liv der ute, mens mange yngre kvinner kanskje ikke har kjent på denne skammen i like stor grad som Mayliss beskriver.

Det kan vi takke blant annet kvinner som Mayliss for, det er forfriskende at det blir satt ord på seksualitet fra dette ståstedet, som bidrar til en normalitet.

Liv Hege Nylund gjør en utmerket jobb med å holde monologen levende i en raus time og hun balanserer fint nyansene i følelseslivet samtidig som hun evner å skildre seksualitet på en troverdig måte.

Kommentarer til denne saken