– Jeg blir så stolt når jeg ser utstillingen min henge oppe i Lørenskog hus. Dette handler ikke om meg, men om dem. Aktivistene. De fortjener dette, sier fotograf Iffit Qureshi (50).
Torsdag åpner hun fotoutstillingen «Aktivistene» på Lørenskog hus. Hun stiller ut portrettbilder av 20 mennesker. Felles for dem alle er at de har kjempet en kamp mot urettferdighet og diskriminering, har trosset motgang og reist seg igjen. Her tas det opp kontroversielle temaer som dødsstraff, omskjæring av kvinner, homofili og rasisme for å nevne noe.
På utstillingen finner vi blant andre portrett av Per Fugelli, Arild Knutsen, Marte Goksøyr, Siri Sunde og Kim Friele.
– Alle disse personene har kjempet en personlig kamp for å skape et bedre samfunn. Å møte disse personene og høre historiene deres har gjort inntrykk på meg, sier Qureshi.
Mange navn på blokka
– Mitt utgangspunkt for denne utstillingen er Martin Luther King, og hva han har betydd for aktivister i Norge. Dette er den røde tråden gjennom hele utstillingen, sier hun.
Qureshi startet med liste på 80 navn over hvilke personer hun ønsket å ta bilde av, så endte hun til slutt opp med 36 personer som hun portretterte, hvor 20 av disse er stilt ut i Lørenskog hus. Det å gjøre utvelgelsen var vanskelig, alle hadde en viktig historie å fortelle, sier Qureshi.
Hun er kvinnen bak internettsuksessen Humans of Oslo, der folk deler hverdagsøyeblikk og lar seg portrettere.
– Det var slik jeg startet med fotografering. Jeg er helt selvlært, men synes det er gøy å ta bilder, sier hun.
Qureshi er bosatt på Lindeberg i Oslo, men er oppvokst i Skottland.
Menneskerettigheter
– Jeg har snakket med flere ungdommer som ikke har hørt om Martin Luther King. Han er en såpass viktig person, så jeg synes det er trist at ungdommer ikke lærer om menneskerettigheter. Utstillingen min kan være med å bevisstgjøre folk om historien, samtidig som den synliggjør viktige samfunnsdebatter som folk har vært villige til å ofre mye for å fronte, sier fotografen.
Utstillingen i Lørenskog hus henger oppe i to måneder. Bookingansvarlig Kristine Lie Fjørstad i Lørenskog hus er stolt over at de har fått utstillingen til Lørenskog.
– Bildene til Qureshi sier noe om samfunnet vårt og de kampene hver enkelt har kjempet. Dette er viktig budskap som vi ønsker at når ut til flest mulig, mener Fjørstad.
Oversatt til fire språk
Kommunen har valgt å bruke utstillingen som en del av Den kulturelle skolesekken, og på fredag kommer alle kommunens tiendeklassinger for å se på utstillingen og høre Qureshi fortelle om den.
I tillegg til norsk har tolketjenesten i kommunen valgt å oversette utstillingen til fire språk: engelsk, fransk, arabisk og urdu.
– Vi er en flerkulturell kommune, og med å oversette utstillingen håper vi at den når ut til enda flere, sier Fjørstad.
Torunn Mikkelsen fra kommunens tolketjeneste sier at dette er første gangen at de har oversatt en utstilling på denne måten.
– Dette er noe vi bør gjøre mer av. Mange av utlendingene forstår godt nok norsk til å klare seg i dagliglivet, men det kan være vanskelig for dem å forstå alt i en utstilling som dette, sier hun.