Gå til sidens hovedinnhold

Stasjonsportretter

Fotobok om togstasjoner

Artikkelen er over 5 år gammel

ROMERIKE: «Slukk tørsten med SMS. Finn deg sjølv med GPS. Prøv lykka på WWW. Hald deg unna GHB. Kom deg heim med NSB»

Teksten er hentet fra side 149 i den nye boka Meter over havet. Bildet på samme side er tatt på Jessheim stasjon. Forfatter er Frode Grytten, fotograf Sune Eriksen. Fotografen har reist landet rundt gjennom alle årstider, i all slags vær og fanget øyeblikkene på stasjonene der og da.

– Viktig kulturbærer

Initiativtaker til boka er eiendomsselskapet Rom eiendom, eid av NSB. Rom eiendom eier og utvikler eiendommer hovedsakelig langs jernbanelinjene, og forvalter flere hundre fredede eller vernede bygninger.

– Hvorfor bok?

– Vi er stolte av den kulturarven vi forvalter og ønsker å løfte den fram. I fotoboken Meter over havet portretteres 33 av Norges jernbanestasjoner, sier kommunikasjonsrådgiver Barbro Hestnes i Rom Eiendom.

Eriksen har de siste årene år gjort seg bemerket med sine bilder i internasjonalt renommerte magasiner som ELLE, Monocle, Kinfolk, Wallpaper og Carls Cars. Han har vunnet flere internasjonale priser og har bidratt i en rekke bokprosjekter.

Frode Grytten fikk sitt gjennombrudd i 1999 med romanen Bikubesong. Med sine korte, underfundige tekster tar han oss med på reisen fra Larvik 1,7 meter over havet til Finse på 1222.

Samfunn i endring

Gjennom bilder fra hverdagen på og rundt perrongen dokumenteres den rollen stasjonene fortsatt har, ikke bare i å bringe oss dit vi skal – men også i å minne oss på hvor vi kommer fra. Stasjonene står som tidsbilder fra vår felles historie og viser hvordan jernbanen og samfunnet vårt har endret seg i takt med den teknologiske utviklingen. De representerer ulike arkitektoniske epoker og viser hvordan vi bygget dette landet, bokstavelig talt. Noen er fortsatt i full drift som viktige kollektivknutepunkt, mens andre har fått nytt liv som blomsterbutikk, kafé, sykkelverksted eller frisørsalong. Felles for dem alle er at de er viktige kulturbærere, en arv fra dem som var her før oss til dem som kommer etter. Av stasjonene på Romerike portretteres Lillestrøm og Seterstøa i tillegg til Jessheim.

Kommentarer til denne saken