Gå til sidens hovedinnhold

Vil du lære om gamle hus?

Artikkelen er over 4 år gammel

Vil du lære om hva som kan gjøres for å bevare gammel bygningsarv?

Er svaret ja, er seminaret «Fra hverdag til kulturminne» i Nes under kulturminnedagene stedet å oppsøke. Hit kommer både landskjente kulturvernere og kunstnere. Deltakerne får råd og hjelp for å unngå de feilene som ofte blir gjort når gamle hus restaureres.

Kulturminnebøndene har også invitert Guttorm Guttormsgaard og Brigitte Stolpmann. Med som arrangør er også Raumnes Historielag og Fortidsminneforeningen Romerike. Det er fortsatt mulighet til å melde seg på fagseminaret, som starter torsdag på Veset gård i Vormsund og avsluttes fredag på Huser gård i Fenstad.

Rådgivere i bygningsvern

I rekka av kjentfolk som innleder på seminaret torsdag og fredag denne uka er forfattere av to oppslagsverk; bøker som er som «bibler» å regne for folk som er opptatt av bygningsvern. Jon Brænne, konservator og rådgiver i bygningsvern, er en av de tre bak «Gamle trehus», boka som er klassikeren i denne sjangeren. Else Rønnevig, rådgiveren som har tatt navnet Sprossa etter sin kamp for sprossevinduer, har skrevet «Gamle hus». Begge kommer til Fenstad for å gi oppskrift for hvordan gå fram når gamle hus settes i stand; hele prosessen fra helhet til detaljer.

Historielagets Jan Erik Horgen peker på at innlederne samlet har innsikt og erfaring som gjør at både praktiske, juridiske og historiske sider ved arbeidet med gamle hus blir belyst. Det er fortsatt mulighet til å melde seg på fagseminaret.

Kulturminneplan og kulturminnefond

Flere ting gjør seminaret ekstra aktuelt. Kulturminnebøndene Lise Kristensen og Eva Nordbye viser til Kulturminnefondet samt kulturminneplanen i Nes som er under arbeid, som den siste i Akershus.

1.november er fristen for å søke Kulturminnefondet om støtte til å restaurere et gammelt hus eller en bygning. Kulturminnefondets direktør, Simen Bjørgen, vil fortelle mer om tilskuddsordningen og den eksperthjelpen som er å få.

– Kommunene må utarbeide kulturminneplaner, er av Bjørgens ankepunkt for å få skikkelig grunnlagsmateriale for kulturvernet.

– Vi må ta kulturminneplanene i bruk, sier leder Marget Lie Wessel i Akershus bygningsvernsenter. Hun innleder seminaret på Veset gård. Seminaret avsluttes på Huser gård fredag 16. september med kulturminnerådgiver Kristoffer Andersen og planrådgiver Camilla Smedsrud fra Nes kommune.

 

Kommentarer til denne saken