Kritikerroste Demian Vitanza til Rælingen bibliotek

Av
DEL

Innsendt I 2013 dro 22 år gamle Ishaq fra Østfold til Syria. I 2015 ble han dømt til åtte års fengsel for å ha deltatt i og støttet Den islamske staten (IS) og Nusrafonten i Syria. I 2016 deltok Ishaq på et skrivekurs med forfatteren Demian Vitanza i fengselet, og i den følgende perioden gjorde Demian en rekke intervjuer av Ishaq. Demian Vitanzas bok Dette livet eller det neste utkom i 2017, og er i stor grad basert på disse intervjuene. 15. september kommer både Ishaq og Demian til Rælingen bibliotek for å samtale med biblioteksjef Pia Løfshus.

Pia Løfshus sier følgende om Dette livet eller det neste: “Demian Vitanza fikk stor oppmerksomhet for boken, som er utgitt som en roman. I boken leser vi om Tariq, og den er bygget opp som dokumentarlitteratur. Her har forfatteren skrevet inn intervjusvarene, men unnlatt spørsmålene. Spørsmålene som blir stilt er bare synlig gjennom svarene og hopper dermed litt både i tid og sammenheng. Det refereres også til ting de har snakket om ved tidligere møter. Det er et stilistisk grep som fungerer godt i denne sammenhengen. Ishaq får dermed fortalt sin historie, men noe anonymisert, siden navnene i boken ikke er personenes virkelige navn. Forfatteren presiserer også at det er en roman bygget opp rundt den virkelige personen Ishaq, altså er ikke alt sant. Uansett er det veldig spennende, interessant og gripende lesning.

Hovedpersonen, norsk-pakistanske Tariq, forteller om oppveksten i en mellomstor by i Østfold. Han bor med moren, og vi får vite at faren sitter i fengsel. Etter hvert dukker faren opp igjen, og Tariq får etter hvert en yngre bror. Tariq forteller om opphold på en pakistansk militærskole hvor kravet til disiplin er skyhøyt og slag blir en del av hverdagen. Når han til slutt får fortalt foreldrene hvor ille han har det blir han hentet hjem igjen. Oppholdet sitter i ham, og han klarer ikke å forholde seg til den slappe skolehverdagen hjemme i Norge. Tariq havner på skråplanet, han selger narkotika og tar en del livsvalg som ikke er forenlig med islam. Senere snur han helt om og søker seg mer og mer til det muslimske miljøet, først i hjembyen, deretter i hovedstaden. Det blir uutholdelig for ham å sitte på avstand å se på hvordan krigen i Syria utvikler seg, og til slutt drar han og en kamerat til Midtøsten.

I bokens andre del sier Tariq klart ifra om at det derfra og ut må være en roman, så det er ikke sikkert alle detaljer og historier er korrekte. Han forteller om hvordan de blir tatt imot og hvordan han selv går fra å hjelpe til ved fronten til å få kontakt med opprørsgrupper. Selv slutter han seg ikke til dem, men holder fast ved at han og en annen hjelper til. Han kjører ambulanse, kommer med forsyninger og frakter skadde personer bort fra fronten. Til slutt blir Tariq skadet og ønsker å dra hjem. Tredje og siste del av boken er kort, og Tariq beskriver livet fra innsiden av fengselet. Her får vi vite hvorfor han ikke anket dommen, hvor bitter han var i starten og hvordan hverdagen i fengselet blir.”

Ishaq og Demian kommer begge til Rælingen bibliotek tirsdag 15. september kl. 19.00. De vil snakke om boka, hvordan den ble til og hva som har skjedd etter utgivelsen. Ikke minst vil det dreie seg om hvordan man samler seg og går videre etter en opplevelse som det Ishaq har vært med på.

Arrangementet er gratis, men av hensyn til smittevern er det lagt ut et begrenset antall billetter som må hentes ut på Irælingen.no.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken