Panzerpappa 20 år - Avantrock med et menneskelig ansikt

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

InnsendtAvantrockgruppa Panzerpappa feirer i år 20 år med skeive taktarter, uforutsigbare harmonier, utvidete låtstrukturer, episke visjoner, svære trommesett, gamle synther og - viktigst av alt - alltid en melodi man kan nynne til.
 

Fredag spiller bandet på Scene 5, restauranten på Lillestrøm Kultursenter. Dit tar de med seg sitt rykende ferske album "Summarisk Suite", gitt ut på det Bergensbaserte plateselskapet Apollon Records, som siden oppstarten i 2015 har høstet mer og mer oppmerksomhet og internasjonal anerkjennelse for sine artister og utgivelser.

Foto:


Gitarist i bandet, Jarle Storløkken fra Lørenskog, har vært med i Panzerpappa siden 2002. Øvrige medlemmer:

Trond Gjellum - trommer

Anders Krabberød - bass

Torgeir Sørbye - keyboards

Steinar Børve - saksofoner, EWI og keyboards


 

Panzerpappa har sin base i den progressive rocken fra 70-tallet, representert ved storheter som Yes, Genesis, King Crimson, ELP og Gentle Giant. I tillegg har de tydelig inspirasjon fra og slektskap med mange av de mer ytterliggående artistene fra samme tiår og senere - blant andre Frank Zappa, kommunistavantgardistene Henry Cow, Soft Machine, svenske Samla Mammas Manna, krautrockere som Can og This Heat, og til og med det franske fenomenet Magma, som oppfant sitt helt eget språk, og som i høyeste grad lever og ånder den dag i dag.


Den progressive rocken startet helt på slutten av 60-tallet - offisielt med Beatles-albumet Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band - og eksploderte fullstendig på 70-tallet, helt til framveksten av punk ga hele sjangeren en solid bredside på slutten av tiåret. Deretter var det britiske band som Marillion som tok på seg å gjenoppvekke sjangeren i siste halvdel av 80-tallet, før grunge fra Seattle forviste progressive band inn i skammekroken nok en gang. Men fra og med slutten av 90-tallet har sjangeren hatt relativt medvind, og viktigst av alt - det har etterhvert blitt stuereint for kred-artister å innrømme at "jo, selvfølgelig liker jeg prog! Yes, Genesis, King Crimson, Rush... Elsker det!"


Så hvordan låter eksperimentell - men i høyeste grad tilgjengelig! - progressiv rock i 2019? Kom på Scene 5 på fredag og finn det ut! Panzerpappa - avantrock med et menneskelig ansikt.


Panzerpappa

Scene 5, Lillestrøm Kultursenter

Fredag 10. mai

Dørene åpner 20.00, konsertstart 21.00 

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags