Slik rører eller koker du jordbær

Smak av sommer: Hvis du vil ha jordbær utenom sesongen kan de for eksempel røres og fryses bort. FOTO: MORGAN ANDERSEN

Smak av sommer: Hvis du vil ha jordbær utenom sesongen kan de for eksempel røres og fryses bort. FOTO: MORGAN ANDERSEN

Artikkelen er over 2 år gammel

Elin og Martin Skovseth deler gjerne disse tipsene for hvordan jordbær kan tilberedes:

DEL

RØRING AV SYLTETØY:

En enkel og god form for konservering av jordbær er å røre bærene.

Ingredienser:

2 kg bær

1/2 kg sukker

1 pose Certo frysepulver

Slik gjør du det:

Del opp eller knus bærene dersom de er store eller faste. Bland frysepulveret godt med sukkeret. Hell sukkerblandingen over bærene under kraftig omrøring slik at den løses helt opp og fordeles jevnt. Hell frysetøyet over i fryseemballasje og frys umiddelbart. Frysetøyet bør etter opptining oppbevares i kjøleskap og brukes innen en uke.

KOKING AV SYLTETØY:

1 kg jordbær renses og skylles godt. Bland dem med 400 g sukker og la stå over natten. Neste dag varmes bærene langsomt opp og kokes i ca. 10 minutter. Så tilsettes pektinpulver og litt sukker. Mengden av pulver som skal tilsettes sees på pakken. Etter et par minutter tilsettes 200 – 300 g sukker. Når sukkeret er oppløst tilsettes 3 g sitronsyre eller 4 ss sitronsaft.

FRYSING AV JORDBÆR:

Bærene kan fryses ned på flere forskjellige måter. Hel, utilberedt bær fryses ned på fat eller i brede bokser. Etter at de er frosset kan de pakkes om i poser. Luften suges ut av posene før de igjen puttes i fryseren.

DRYSSET MED SUKKER:

I en skål blandes bærene forsiktig med sukker, 250 g sukker pr. kilo bær. Når sukkeret er oppløst legges blandingen i en frysepose og fryses. Man kan tilsette ren C-vitamin (askorbinsyre) eller sitronsaft for bedre bevaring av bærenes smak og farge. Askorbinsyren løses opp i 2 ss vann som helles over bærene før sukkeret tilsettes.

FROSSET I SUKKERLAKE:

Det lages først en sukkerlake med 1/2 kg sukker, 0,5 g ascorbinsyre og 1 liter vann pr. kilo bær. Laken avkjøles og helles over bærene. Bærene skal dekkes helt av laken. Derfor kan et stykke bakepapir legges under lokket for å holde bærene nede i laken.

FROSSET PURÉ:

Her kan man bruke bær som bare delvis er fine. Rens og skjær vekk alle skader eller ufinheter i bærene. Mos bærene. Tilsett litt vann. Kok bærene under lav varme. Tilsett 250 g sukker pr. kilo puré. Når massen er avkjølt helles den porsjonsvis i poser og fryses.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags