Gå til sidens hovedinnhold

Akustikken stjal Skedsmos kulturvisjoner

Artikkelen er over 5 år gammel

Skedsmos hårete mål for kultursektoren forsvant litt i diskusjonen om detaljer da de politiske partiene møttes til kulturdebatt i går kveld.

Kommentar

Øyvind Mo Larsen

kulturjournalist

Noen vil kanskje oppfatte denne spissformulerte overskriften som flåsete. Det er virkelig ikke meningen. Men faktum er at det store bildet for Skedsmos kulturpolitikk måtte vike for detaljer som snakk om akustikk under gårsdagens debatt.

«Skedsmo skal være regionens mest interessante besøksmål og Østlandets beste bosted for alle som er opptatt av kultur». Slik står det skrevet i kommuneplanen 2015–2026 for Skedsmo.

Feiende flotte og ambisiøse mål på kulturens vegne, men hvor god er den kulturelle boniteten – altså Skedsmos egnethet som vokseplass for kultur?

Disse nærmest filosofiske spørsmålene var bakgrunn for debatten, som holdt seg på dette sporet en liten stund.

Visjoner er vanskelig å nagle fast. Det store bildet består av mange små biter når kommunepolitikk skal diskuteres, og det er forståelig at politikere på valg forsøker å få inn så mye som mulig av sitt partis ståsted når de først får ordet og oppmerksomheten.

Og relativt kort oppsummert så står det ganske bra til med kulturen i Skedsmo. De politiske partiene er relativt samstemte når det kommer til politisk villighet og kulturelt engasjement – selv om nyansene helt klart er til stede.

Husebylåven på Skedsmokorset er et eksempel på politisk enighet. Nå – et par uker før valget – er det full enighet om at låven på Huseby gård skal jobbes fram som et kulturhus på Skedsmokorset; et sted for sang, dans, teater og med et bibliotek er i emning på «Korset». Så får vi håpe denne enigheten er gjeldende etter valget også.

I Ullensaker har idretten fått et realt løft på anleggssiden de siste årene. Nå håper kulturlivet at det samme skal skje i deres sektor – at det nå drypper kulturelle kroner fra budsjettene.

Det kan hende Skedsmo skal skjele til Ullensaker når det kommer til hvordan man løfter blikket og jobber fram en overordnet retning som lag og foreninger kan stille seg bak.

Ullensaker idrettsråd var talerør for idretten da anlegg skulle bygges, og idretten stilte seg bak rekkefølgen (i hvert fall utad ...).

I Ullensaker jobbes det iherdig med å få på plass en kommuneplan for kultur; dette arbeidet har pågått ganske lenge, og planen skal være ferdig mot slutten av 2015.

Under tirsdagens kulturdebatt i Lillestrøm ble det nevnt et behov for en frivillighetsmelding – eller kulturplan – der man kan nedtegne både lag og foreningers forventninger til kommunen. Dette er smart tenkning som vil skape oversikt og forutsigbarhet – og det er alltid smart å få ned visjoner.

Og akkurat det har Skedsmo gjort, da. Visjonen om å være «regionens mest interessante besøksmål og Østlandets beste bosted for alle som er opptatt av kultur» er deilig svulstig.

Og dette er en visjon som skal bestå, skal vi tro sittende ordfører Ole Jacob Flæten.

Ullensaker og Jessheim mangler en slik visjon i sine by- og sentrumsplaner. Det er litt trist for en fersk by som vi får håpe tør å være litt friske i frasparket når det kommer til visjoner.

Skedsmo og Lillestrøm skal ha ros for å ha vært spenstige i formuleringene de siste 20–30 årene, og man skal ha ros for å satse på kultur.

Nå er det jo sånn at mye vil ha mer, og de folkevalgte skal få bryne seg når kulturpolitikken skal stakes ut de neste fire årene. Visjonene lever, selv om de ble tatt av akustikken akkurat i går kveld.

PS! Hvor var Lillestrøm 2020 under gårsdagens debatt?

Kommentarer til denne saken