Del abonnementet ditt med familien! 

«Trussel eller mulighet? Et bidrag i kampen mot islamfrykt» er tittelen på Britt Ellis nye bok.

– Islamofobien har tiltatt, og i likhet med andre fobier er også islamofobi en irrasjonell fobi, sier Britt Kvaran Elli, som håper boka kan være et innspill i debatten rundt hvordan islam påvirker det norske samfunnet.

Ideen til boka kom i kjølvannet av 22. juli 2011.

– Anders Behring Breivik ble ikke til i et vakuum. Det er mange som deler hans tankegods selv om de ikke støtter handlingene, sier hun.

Lite å frykte

Hun vil med boka peke på fakta som viser at det er liten grunn til å frykte islam.

– Ekstrem islamisme er svært begrenset og jeg vil utfordre de stemmene som hisser til frykt. Hege Storhaug har kalt islam den ellevte landeplage, og da stigmatiserer hun en tredel av jordas befolkning og en hel verdensreligion uten at det er grunnlag for det, sier Elli.

I boka har hun med tallmateriale og resultater av flere undersøkelser som hun legger fram for å gi det hun mener er et mer fullstendig og nyansert bilde.

Til daglig jobber hun som oversetter for næringslivet, men hun har mange år bak seg som menighetsleder og frilanspredikant, både innen statskirken og frikirkelige miljøer.

– Islamfrykten er stor også i kristne miljøer, og fra mitt ståsted rimer det ikke at vi skal være så redde for islam, sier Elli.

Da TV 2 oppsøkte kvinnen som hadde sendt trusselbrev til Kadafi Zaman, viste det seg å være en dame i 80-årene, bestemor, tidligere hjelpepleier og aktiv i Frelsesarmeen.

– Hun uttalte «muslimene er verre enn tyskerne i Norge under krigen», men la til «Jeg vet bare det jeg hører på TV om sharialover og det der.», påpeker Elli.

– En modig forfatter

Elli er forberedt på at debatten kan bli hard.

– Det skal jeg tåle. Denne boka var viktig for meg å få ut, sier Elli, som har lest Koranen to ganger.

Vebjørn Selbekk har skrevet forordet til boka, og han beskriver Britt Elli som en modig forfatter som tør å tråkke rett ut i det minefeltet som islam er. En stemme verdt å lytte til enten man er enig eller uenig med henne, mener Selbekk.

Elli utgir boka på eget forlag, Puls forlag. Dette er den tredje boka hennes, og lanseringen skjer på Scene 5 i Lillestrøm kultursenter mandag klokka 19.