Tilbake med Limaspillet

PREMIERE I KVELD: Romerike Friteater setter opp seks forestillinger av Limaspillet, og startskuddet går i kveld. foto: stine strandhaug

PREMIERE I KVELD: Romerike Friteater setter opp seks forestillinger av Limaspillet, og startskuddet går i kveld. foto: stine strandhaug

Artikkelen er over 2 år gammel

Limaspillet har hatt pause i tre år. Men nå er Romerike Friteater klare med en helt ny versjon av spelet.

DEL

– I alle år har jeg fått høre at det er så mange parallellhistorier i stykket at folk sliter med å henge med på historien. Limaspillet er virkelig babyen min, så jeg har ikke klart å gjøre om på historien før nå. Denne gangen har regissør Bjørn Birch fått dypdykke i manuset mitt. Han er den første som har fått lov til å gjøre endringer i manuset, forteller manusforfatter og leder Jorun MH Skryseth av Limaspillet.

Teaterforestillingen har nypremiere i kveld, og settes opp på badeplassen ved Lima ved Steinsgård kirke i Nannestad.

– Hovedhistorien er den samme, men Birch har strukturert manuset mitt, og flettet historiene litt mer inn i hverandre. Han har også tatt bort noen av scenene. Så de som har sett Limaspillet tidligere vil nok få seg noen overraskelser underveis denne gangen, sier Skryseth.

Munker i Nannestad

Limaspillet er delvis basert på historiske fakta og delvis på fiksjon. Fra Romerike friteaters nettside kan man lese følgende om bakgrunnen for stykket:

«På 1200-tallet lå det et lite klosterhospits ved Lima i Stensgard, hvor 6–8 munker hadde fast tilholdssted. Munkene førte med seg ny kunnskap til bygda, blant annet nye håndverksteknikker, kunnskap om nye planter og vekster. Hovedoppgaven var allikevel å formidle den kristne tro, i et samfunn hvor Åsa-trua fortsatt var dominerende. Klosterruinene eksisterer den dag i dag, men ligger delvis under vann i Hurdalsjøen, eller «Bjorvikvannet» som det het i middelalderen».

– Denne gangen har vi et veldig bra ensemble. I rollen som Anne har vi Silje Hagrim Dahl. Hun er veldig dyktig, sier hun.

Hagrim Dahl har gjort flere roller med Skedsmo amatørteater. Hun har også spilt rollen som Liesl i Sound of Music in Concert med blant annet Maria Arredondo, Bjørn Skagestad og Torstein Søda, og rollen som Elise Bøe i Hotel Cæsar.

Frykter ikke været

Limaspillet settes opp utendørs, men Skryseth er ikke spesielt bekymret for dårlig vær.

– Det har aldri skjedd at vi har avlyst på grunn av været. Det skal en del til før vi gjør det i år også, sier hun.

Spelet har premiere i dag klokka 20.00. Forestillingen settes også opp 26. august, 30. august, 31. august, 1. september og 2. september. Totalt er det seks forestillinger.

– Jeg tror dette blir veldig bra, men det er litt uvant for meg at manuset er endret. Musikken er den samme som før, men noen av sangene er tatt bort, sier hun.

Premiere fredag kl 20. Spilles også lørdag kl 20, samt onsdag 30.8, torsdag 31.8. og fredag og lørdag neste helg.

Her er sju andre tips til hva du kan finne på i helga:

Bygderock i Nittedal

Når Nittedal Bygderock arrangeres for 8. gang på lørdag, er bandene Raga Rockers og Valentourettes de store trekkplastrene til årets store rockehappening i Nittedal. I år som i fjor arrangeres festivalen utendørs ved Nittedal ungdomsskole. For dem som ikke har sikret seg billett selges de også i inngangen, og arrangørene lover også et mangfold av lokale band. Blant annet spiller de lokale bandene «Milwaukee Vibrators» , «YNK» og «The Night Rockets».

Nittedal lørdag 15–23.59

Kløfta-dagen

Lørdag arrangerer Kløfta vel den tradisjonsrike Kløftadagen i Kløftaparken med underholdning, aktiviteter som ponniridning og trylleshow. I tillegg blir det forskjellige stands. Bergtatte karer spiller Stein Ove Berg-låter, publikum får også muligheten til å høre Kløfta skolekorps, Kløfta sangerlag og Ullensaker janitsjar.

– Kløftadagen handler om å gi noe tilbake til lokalsamfunnet. Vi ønsker å skape en hyggelig dag i parken for hele familien, sier May Lise Olsen (bildet) i Kløfta Vel.

Kløfta lørdag 11–16

Barnas dag

Lørdag er det barnas dag i Lillestrøm kultursenter, med aktiviteter både utenfor og inne i Lillestrøm Kultursenter. Det blir blant annet teaterforestillingene «Magiske Fredrik» og Heddaprisvinneren «Brune» fra Akershus Teater, danseoppvisning fra Norsk Ballettinstitutt, klovner, hoppeslott, og sukkerspinn. Dagen er den første i den aller første Barnivalen i byen, og krever inngangsbillett, resten av uka byr blant annet på gratis underholdning på Torvet, et av innslagene er Klovnen Knerten (bildet).

Lillestrøm lørdag 12–16

Musikkfest på Bjørkelangen

Fredag kveld er det offisiell åpning av Bjørkelangen musikkfestival, selv om Narum tjuvstartet allerede onsdag, og det var Elvis-gospel torsdag. Etter åpningen i kveld i Festivalhallen er det klart for Romerikes – og trolig Norges – eldste stand up-er, GT-Sara. Senere på kvelden er det mulig å svinge seg til tonene fra Modne Menn & Sønner og til slutt evigunge Rune Rudberg (bildet). Lørdag er bl.a. «Absolutt Øivind» med Øivind Blunck i Festivalhallen. Les mer på bjorkelangen-musikkfestival.no

Åpning Bjørkelangen kl. 18.30

Mektig konsert

Den som har sikret seg billett til konserten i Nes kirkeruiner lørdag, har trolig sikret seg billett til årets konsertbegivenhet på Romerike. Da stiller nemlig organist Iver Kleive og gitarist Knut Reiersrud med en konsert som bygger på den kritikerroste trilogien «Blå koral», «Himmelskip» og «Nåde over nåde».

Nes kirkeruiner lørdag kl. 21.

Olabil og hundeløp

Lørdag arrangeres Leirsunddagen. I fjor ble den tradisjonsrike dagen gjenopplivet etter noen års dvale. På programmet på dagtid står bl.a. olabilløp, hesteskokasting, tautrekking og hundeløp, samt runderiding, hoppeslott og lykkehjul. På kvelden blir det fest med Ila Auto.

Leirsund lørdag kl. 11–23.

Eftasblues

På slutten av 60-tallet skjedde det en forandring i norsk populærmusikkhistorie, anført av Junipher Greene og Ruphus.

Nå, 40 år senere, går medlemmer fra disse to gruppene sammen for å hedre en av sine store inspirasjonskilder – Fleetwood Mac. The Greens har plukket ut 25 perler fra Fleetwood.

Skedsmo bluesklubb lørdag kl. 15–17.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags