Kulturell helg på Romerike

Artikkelen er over 3 år gammel

Lillestrøm kultursenter fylles av ung kultur denne helgen når UKM avholder sin årlige fylkesmønstring for ungdom i alderen 10–20 år. Men det er mye mer kultur på plakaten. Her er ukas kulturelle helgetips

DEL

Hele 709 ungdommer skal danse, spille, gjøgle og vise fram kunst og film på flere scener og galleri.

– Det har faktisk gått 32 år allerede med UKM som en oppegående årlig happening. Her kan du oppleve det flotteste som Akershus kan by på av fremadstormende unge artister og kunstnere, sier fylkesansvarlig Roy Botten (50).

Selv har han vært med fra den spede begynnelsen i 1985 som rockende deltaker, til nå å koordinere alle innslag, crew og teknikk.

– Hele festivalen blir bare større og større, sier Botten og legger til:

– I år har vi et crew på hele 110 personer, der nesten 100 av disse er ungdommer.

UKM har etter hvert blitt en arena for opplæring av unge produsenter, konferansierer, teknikere og skribenter/fotografer.

– Mesteparten av det som gjøres i løpet av helgen, blir utført av ungdom, og vi gamlingene kan lene oss godt tilbake og være stolt av den oppvoksende generasjonens innsats og pågangsvilje, sier han med et smil.

Håpløst for juryen

Fylkesmønstringen i Lillestrøm starter fredag med to forestillinger og åpning av kunstutstilling. Så blir det mange forestillinger fra tidlig lørdag til sent søndag, før juryen går på scenen klokka 19.30. Av de 709 som deltar, skal nemlig 30 personer videre til en landsfestival i Sandnes i juni.

Estetisk scenekunst: Fra fjorårets fylkesmønstring i UKM Akershus. Foto: UKM Media Akershus

Estetisk scenekunst: Fra fjorårets fylkesmønstring i UKM Akershus. Foto: UKM Media Akershus

–Juryen har en tilnærmet håpløs oppgave. Vi får lov til å sende 5 sceneinnslag, 4 kunstverk og 1 film innenfor rammen på 30 personer. Denne rammen skal også i tillegg inneholde én konferansier og noen unge arrangører og medie-deltakere. I tillegg skal vi selvfølgelig fordele på alder, sjanger og kommune, slik at vi sender et utvalg ungdommer som er representative for ung kultur i Akershus i 2017, sier han.

Filmer hele UKM

Roy Botten har denne helgen mange baller i luften. Mest spent er han på hvordan det nye kamerautstyret vil fungere.

– Vi har investert i splitter nytt utstyr for å filme alle forestillinger direkte og sende disse live som streaming på nettet, i tillegg til å kunne ta vare på dette for all ettertid, sier han. Ungdommene selv står for all filming.

Mer info om helgen i Lillestrøm kultursenter:

http://ukm.no/akershus/

https://www.facebook.com/UKMAkershus

Kaféåpning og konsert

Lørdag åpner kafeen i Nes kulturhus etter å ha vært stengt en stund. Kafeen skal framover holde åpent hver dag fra 11-17. også på søndager. Nyåpningen av kafeen markeres med konsert med Nes storband og deres faste vokalist Stina Stenerud (bildet). Nes Storband har 20-årsjubileum i år og har valgt er repertoar som tar for seg topphits fra filmlerretet. Storbandet spiller som vanlig for hatten.

Nes kulturhus, lørdag kl 13.

Lørdagstoner på Verket

Kafe Standpunkt starter et nytt konsept de har kalt «Lørdagstoner på Verket». Først ut er Birgit Brinck (bildet), som spiller låter fra Bob Dylan, Neil Young, Bruce Springsteen, Cornelis Vreeswijk, samt sine egne låter. Det loves også et par overraskelser på scenen. Alt er gratis, men publikum oppfordres til å gi en hundrings i hatten. Kafe Standpunkt er åpen fra 11-18

Kafé Standpunkt (ved Eidsvollsbygningen), lørdag kl 14-16

Fotokunst fra Fjell

Helene Fjell åpner i helga utstilling hos Skedsmo kunstforening i Galleri Brogata 2 i Lillestrøm. Utstillingen har fått tittelen «Timefullness», og handler om tidløs ro, om det som er evigvarende. Fotokunstneren søker hele tiden øyeblikket hvor konsentrasjon, balanse og tilstedeværelse harmonerer.

Vernissasje lørdag kl 12-16 i Galleri Brogata 2, Lillestrøm.

Hut går solo

William Hut omtales som en av landets fremste låtskrivere og formidlere. Lørdag kveld holder han konsert i Kulturbanken Kreti & Pleti. Egentlig skulle også Thom Hell stått på scenen i Kulturbanken denne kvelden, men han måtte melde frafall grunnet sykdom. Uansett - Hut står støtt på egne ben og har en imponerende karriere å vise til, så publikum kan glede seg til en god konsertopplevelse.

Kulturbanken Kreti & Pleti, Jessheim, lørdag kl 21.

Verdens bokdag

Søndag er verdens bokdag og flere bibliotek byr på møter med forfattere. Lørdag kommer kommer forfatter Marie Aubert til Fet folkebibliotek for å snakke om sin første bok «Kan jeg bli med deg hjem».

Fet folkebibliotek lørdag kl 13.

Vårkonserter

Rælingen Sanglag, med dirigent Michel Zelissen, priser våren med to konserter denne helga. Koret har funnet fram et vårlig, nordisk program, noe velkjent, noe nytt og noe tradisjonelt i ny innpakning.

Rælingen videregående skole, lørdag kl 19.

Lillestrøm videregående skole, søndag kl 19.

Prinsessen på erten

Artig dukketeaterforestilling basert på eventyret om Prinsessen på erten.
Dronningen vil nok ikke at prinsen skal gifte seg.  

Hun tvinger dukketeaterspilleren til å bygge et tårn av madrasser og plasserer prinsessen på toppen av tårnet.  
Heldigvis klarer dukketeaterspilleren og publikum å overliste dronningen så prinsen får prinsessa til slutt.

Varighet ca 40 min.

Lørdag kl 14 på Kløfta bibliotek.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags