8 ting å gjøre i helga: – Det har vært en fantastisk reise

På vei mot det abstrakte: Bjarne Røtteruds (1929–2011) formspråk var opprinnelig figurativt, gjerne forenet med abstrakte elementer. Fra 1967 begynte han med et rent abstrakt maleri, som han siden har arbeidet videre med. Nå vises om lag 100 arbeider av ham i Galleri Jessheim. Foto: Geir Egil Skog

På vei mot det abstrakte: Bjarne Røtteruds (1929–2011) formspråk var opprinnelig figurativt, gjerne forenet med abstrakte elementer. Fra 1967 begynte han med et rent abstrakt maleri, som han siden har arbeidet videre med. Nå vises om lag 100 arbeider av ham i Galleri Jessheim. Foto: Geir Egil Skog

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Om han hadde villet, kunne Bjarne Røtterud livnært seg som portrettegner. Men han ville noe mer. 

DEL

Seks og et halvt år etter at Bjarne Røtterud gikk bort, vises nå den første retrospektive utstillingen som favner hele hans mer enn 60-årige karriere. Utstillingen i Ullensaker kunstforenings Galleri Jessheim omfatter med stort og smått innpå 100 arbeider.

– Det er bilder her jeg ikke har hatt lyst til å bli av med, men nå lytter jeg til oppfordringen fra Bjarnes venn Per Hovdenakk, som døde for et år siden, sier Røtteruds enke Christine Baumann: «La bildene komme ut», sa Hovdenakk.

Fantastisk reise

Styreleder i Ullensaker Kunstforening, Hanne-May Sevendal, arvet ideen om en stor røtterudutstilling fra sin forgjenger.

– Jeg kjente ikke Røtteruds kunst spesielt godt, men jeg har lært veldig mye i de månedene jeg har samarbeidet med Christine Baumann om utstillingen. Det har vært en fantastisk reise, og jeg kan uten forkleinelse for noen andre utstillere si at dette er den fineste utstillingen her i Galleri Jessheim, ikke bare i år, men på svært mange år.

61 års spenn

Utstillingen starter kronologisk med et blyantportrett av det andre nannestadsokninger har identifisert som en piperøykende Edvard Berntsen fra 1947, og den slutter med et bilde fra seint i 2008, bare litt over to år før kunstnerens død.

– Dét bildet tok pusten fra meg da jeg tok det fram igjen, og tenker på hvor syk han var da han malte det. Men det er en erfaring flere har gjort: Det kunstneriske ligger så dypt grunnfestet, at selv om andre funksjoner svikter, er skaperevnen intakt, sier Christine Baumann.

En av de store norske

Mellom de to tidsmessige ytterpunktene er det et stort og til dels kjent spekter av bilder, fra akademitidens evolusjon i figurative tegninger og malerier over til det helt abstrakte bildespråket som gjorde ham til en av de store norske malere i siste tredel av forrige århundre og en flik av dette.

Men også langs denne brede produksjonen av blått, gult, lyst og geometrisk finnes det mindre kjente avstikkere.

Hans lokale gjennombrudd skrev seg delvis til en abstrakt tusjlavering på 1950-tallet, der de lyse feltene i alt det svarte var skrapt fram igjen med kniv. Da et slikt bilde ble antatt på Høstutstillingen, skulle plutselig «alle» ha dem, derfor finnes det adskillige slike arbeider spredt både i Nannestad og i Oslo, men i utstillingssammenheng bringes de nå fram fra 50 års glemsel.

Galleri Jessheim, siste visningshelg, lørdag kl. 12-16, søndag kl. 13–16

Få billetter igjen

Lillestrøm: Øystein Sunde og Meget i Sløyd skal ut på tur igjen. Nå er de også aktuelle med utgivelsen «Bestefar».

Eller som han sier selv: «I det livet drar seg mot 70 er det vel like greit å ta tyren ved hornene og feire både bestefarsrollen og alle slags runde tall med en ny plate og litt lett turnévirksomhet før forvitringen tar deg for alvor og du blir sittende på hjemmet med fordøyelsen i en bærepose».

Lillestrøm kultursenter fredag (utsolgt), lørdag 16.30 (få bill.) og 19.00 (utsolgt)

Jazzkafé med storbandet

Lillestrøm: Ett Fett storband inntar Scene 5 denne gangen. Med seg har de Julie Dahle Aagård. I norsk musikkmiljø er hun som en veteran å regne, med utallige opptredener med flere av våre fremste musikere bak seg, utdannelse fra jazzlinja i Trondheim og flere roller i norsk teater på cv-en. Hun er en av våre fremste og mest allsidige vokalister og synger jazz, blues, soul og pop, på engelsk og norsk. Denne lørdagen gjenforenes hun med Ett Fett storband, som hun har sunget med før flere ganger.

Scene 5 lørdag kl. 14

Fra amatør til lærling

Årnes: Irmelin Munch har et spennende liv. Hun er utdannet innenfor psykologi og har utdannelse på kunstakademiet i Boston. Drevet av evig nysgjerrighet har hun satt spor etter seg i flere kulturer og verdensdeler. Hennes forfatterskap og teaterstykker er satt opp både på de store scenene i Norge og utlandet. Malerkunsten har Irmelin Munch hatt med seg i hele sitt liv; hun er fortsatt aktiv. Hun vil nå ha sin første temautstilling, hvor hun vil vise forskjellen fra amatør til en som er evig lærling.

Nes kulturhus lørdag kl. 13

Romeriksutstillingen

Lørenskog: Romeriksutstillingen 2017 vises nå i Lørenskog hus. I år er det levert inn 419 arbeider som ble juryert. 130 arbeider i kategoriene maleri – tegning – grafikk – foto – skulptur – tekstil og andre teknikker kom igjennom nåløyet. Utstillingen åpner i Galleri Jessheim 15. oktober.

Lørenskog hus fredag til søndag kl. 12–16.

Inspirert av naturen

Rælingen: Svein Andersen er fra Lørenskog – og nær nabo av Sandbekkstua. Han er mangeårig medlem av malergruppa i Rælingen kunstforening, og han finner sin inspirasjon ute i naturen og maler med akryl på en naturalistisk måte.

Andersen har deltatt på flere juryerte utstillinger og hatt flere separatutstillinger.

På åpningen lørdag vil det bli musikalsk innslag ved Arve Johansen som spiller trekkspill.

Sandbekkstua lørdag kl. 12. Åpen lørdager og søndager kl. 12–16.

Takk for nå!

Skedsmokorset: Lørdag avsluttes sesongen i kafeen på Skedsmo bygdemuseum. Meny: Husebysuppe av lammekjøtt, rotgrønnsaker og byggryn med hjemmebakt flatbrød. Havrevafler med gelé fra gårdens rips- og solbærbusker. Kaffe, te, saft. Siste mulighet for å se utstillingen om 1952.

Huseby gård lørdag kl. 12–16.

Eagles på Kulturpuben

Lillestrøm: Norwegian Eagles kommer igjen til Kulturpuben med sitt Eagles-tributeshow «Take it to the Limit». Bandet har spilt på flere festivaler i sommer og høstet strålende kritikker. Bandet lover en festkveld med alle de store låtene fra The Eagles, allsang og høy luftgitar-faktor.

Kulturpuben fredag kl. 22

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags