HELGETIPS: Tilbake til 40- og 50-tallet

Retro: Her er noen av ildsjelene bak Gardermoen Revival: Christian Andresen, Dag Fjeld, Jarle Arvesen, Leif Ruud, Roy Bekk og Helge Enger. Foto: privat

Retro: Her er noen av ildsjelene bak Gardermoen Revival: Christian Andresen, Dag Fjeld, Jarle Arvesen, Leif Ruud, Roy Bekk og Helge Enger. Foto: privat

Artikkelen er over 2 år gammel

I helga er Gardermoen stedet for alle som liker gamle biler, fly og musikken fra 40-, 50- og 60-tallet.

DEL

Christian Andresen har i mange år båret på en idé om å arrangere en folkefest til ære for 40-, 50- og 60-tallet. Akkurat den drømmen blir realitet først neste år, men i helga får publikum en forsmak på det som skal bli en stor folkefest i september 2018.

Under Gardermoen Revival skal tidsepoken fra 1940 og de kommende tre tiårene løftes fram.

– Jeg tok sats i april i år, og sendte ut en invitasjon til diverse lag, foreninger og enkeltpersoner der jeg inviterte til idédugnad, forteller Andresen.

Han har stor sans for alt som har med denne tidsepoken å gjøre.

– Hva er det med denne tidsepoken som du finner så fasinerende?

– Jeg spiller i storband selv og er fan av musikken fra den epoken. Jeg er også svært interessert i krigshistorie. Og så snakker vi jo en tid da biler var store, menn var menn og damer var damer, selv om det sikkert er veldig politisk ukorrekt å si, ler Andresen.

Mini-revival

Idédugnaden resulterte i et arbeidsutvalg bestående av Andresen, Dag Fjeld fra Romerike Gammelbilklubb, Mona Modahl fra Gardermoen Raceway, Leif Ruud fra Norsk Tempoklubb og Ellinor Edlersdottir fra Nannestad kulturskole.

– Vi ble enige om å jobbe fram mot et todagers arrangement den første helgen i september 2018, men vi tyvstarter allerede i år, forteller Andresen.

Lørdag arrangeres en «mini-revival» på Gardermoen, der Romeriksløpet, militærhistorisk dag og Åpen dag på Flysamlingen smeltes sammen til et arrangement.

Musikk, biler og fly

Her blir det veteranbilløp, og «fly-in» med veteranflygruppa fra Kjeller flyplass. I tillegg blir det tidsriktig underholdning med Underholdningsvogna, som spesialiserer seg på 40-tallsmusikk og Travelin' Storband, som er Jessheims eget storband.

Rundt Ullensaker museum blir det marked med salg av brukt og nytt, samt utstilling med historiske militære kjøretøy.

I tillegg er Forsvarets Flysamling åpen, og her kan du se 40 fly fra krigen og hele luftforsvarets historie.

Sør-Gardermoen, lørdag kl. 10–16.

Bli med på riksdebatt

Hvilke utfordringer møter vårt demokrati og politiske system i dag? Eidsvoll 1814 inviterer til storstilt debatt i forkant av årets stortingsvalg. Lørdag vil noen av landets beste samfunnsanalytikere og kommentatorer møtes til debatt for å gi deg ny kunnskap om utviklingstrekk norsk politikk vil stå overfor i tiden som kommer.

Møt Hallvard Notaker, Simen Ekern, Inger Merete Hobbelstad og Lars Nehru Sand. Tilsvar fra profilerte politikere.

Eidsvoll 1814, lørdag kl. 15–17

Ringeren i Notre-Dame

Lørdag har Akershus teater premiere på «Ringeren i Notre-Dame» av Victor Hugo (1802-1885). En natt ble et lite deformert barn funnet trappene til katedralen Notre-Dame i Paris. Et barn ingen ville ha eller vedkjenne seg. 20 år senere er barnet blitt en ung mann, og hans ønske om å møte menneskene og verden utenfor katedralen blir større og sterkere. På scenen møter du musikeren Bo Platzack og skuespilleren Anders Sanzén i 25 ulike roller tar oss med inn i Paris på 1400-tallet.

Lillestrøm kultursenter lørdag kl. 13

Friluftslivets uke

Lørdag og en uke framover blir det aktiviteter over store deler av Romerike. På Nedre Romerike markeres starten på friluftsuka med «Barnas våtmarksdag» på våtmarkssenteret ved Fetsund lenser, fra klokka 12 søndag. Her er det aktiviteter for hele familien, med padling, fisking, hinderløype og natursti.

Mistbergets venner og Eidsvoll frivilligsentral inviterer søndag til søndagstur til Mistberget.

Les mer om andre arrangementer på: www.norskfriluftsliv.no

Livlig på Huseby gård

I helgen skjer det mye på Huseby gård når både Husebymarkedet og Huseby Harvest arrangeres der. På dagtid lørdag og søndag er det tilbud for hele familien med en rekke aktiviteter. Om klovnen Knerten kommer? Ja, så klart. På kveldstid fra fredag til lørdag er det konserter, og lørdag blir det konsert i teltet med blant andre Katrina fra Katrins & the Waves, Eldar and the Eldarados, Roar Vea Band og ikke minst gjengangerne Backstreet Girls, med frontfigur Petter Baarlie, selv fra «Korset».

Les mer på www.skedsmokorset.org

Bedrock på Kreti & Pleti

I 11 år har Bedrock turnert landets klubber og festivaler med sin hemningsløse spilleglede. Lørdag kveld vender de hjem og holder konsert sammen med organist Palle Wagnberg. Bandet startet som et bluesband, men i disse dager heller bandet mer mot rock.

Kreti & Pleti, Jessheim, lørdag kl. 21.30

Leppa fra Grorud

Fredag kan du møte «Leppa fra Grorud», Thorbjørn Berntsen, som nå er bosatt på Sørumand. Berntsen vil holde et innlegg under overskriften «Utfordringer for morgendagen», der han snakker om dagens politiske situasjon og utfordringene vi står overfor.

Fredag Lillestrøm kultursenter, Scene 5 kl.14.

Vikingfest

Lillestrøm: Gjallarstadir vikinglag arrangerer vikingmarked lørdag og søndag på Nebbursvollen. De tilbyr kampshow, musikk, mat og et innblikk i hvordan vikingene levde. Åpent lørdag fra klokka 11 til 18, søndag åpent fra kl. 11 til kl. 16.

Les mer på www.gjallarstadir.no

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags