8 ting å gjøre i helga: Finn din markastue

Idyll: Elisabeth Hauge og Tessa har tatt en rast ved Ringdalshytta etter en flott tur fra Tæruddalen på Skedsmokorset og over Høgsmåsan, som nærmest gir deg en følelse av å være på høyfjellet.Foto: Ola Einbu

Idyll: Elisabeth Hauge og Tessa har tatt en rast ved Ringdalshytta etter en flott tur fra Tæruddalen på Skedsmokorset og over Høgsmåsan, som nærmest gir deg en følelse av å være på høyfjellet.Foto: Ola Einbu

Artikkelen er over 2 år gammel

Hjemme i vinterferien? Det spiller ingen rolle med tanke på gode opplevelser. Marka glitrer av snø og susende skiglede.

DEL

Romerike er dekket av den mest snørike vinteren på nær 30 år, og nå går vi inn i den jublende deilige vinterferien. Den som ikke skal spa seg inn i hytter på fjellet, har likevel store muligheter til å fråtse i vintereventyret, som for de fleste på Romerike ligger like utenfor stuedøra.

Nå melder riktignok ikke yr.no sol denne helgen, men skyet, opphold og et par minusgrader gir uansett optimale fohold til til å lange ut i dype løyper, til å sette seg ned på medbragt sitteunderlag og skru korken av termosen med varm drikke og åpne ei matpakke med brødskiver og godt pålegg.

I tillegg er de aller fleste av oss romerikinger så heldige å ha ei markastue som mål, ofte bare få kilometer fra parkeringsplassen. Som den som velger Tæruddalen på Skedsmokorset som utgangspunkt.

Hit kommer skigåere fra store deler av Nedre Romerike og til og med fra Oslo og Østfold for legge ut i den sørligste delen av Romeriksåsene.

Herfra kan man gå milevis innover i Marka. Mange velger gjerne Ringdalshytta, like over grensen til Gjerdrum, som endestasjon, eller i hvert fall som et sted å raste undeeis nordover. Andre fortsetter turen i skiløypene mot Busterudvangen, Spikertjernstua eller Årstadvangen.

Det er lurt å sjekke ut åpingstider til de mange hyttene. Noen har åpent hele helgen, andre bare søndager.

Sjekk ut denne siden for ytterigere informasjon: skiforeningen.no

I tillegg kan du få mye og nyttig info ved å søke opp nettstedet til den enkelte skiklubben. Her får du et eksempel fra Gjerdrum IL Langrenn:

«Klubben ønsker alle skigåere velkommen til åpen hytte med servering på Spikertjern hver søndag fra kl. 11-16. Parkering på Kogstadvangen i Gjerdrum Almenning - herfra er det ca. 1.5 km opp til hytta så dette er en fin tur for barnefamilier. Husk kontanter da vi ikke har mobil dekning til å ha Vipps!».

Dette melder Skedsmo skiklubb: «Vi holder lørdags- og søndagsåpent kl. 11.00-15.30 fra og med søndag 7. januar 2018 så lenge det er skiføre og preparerte løyper fra Tæruddalen.»

Men ikke alle vil gå på ski. Da kan det være lurt å sjekke ut din kommunes nettside. De aller fleste har et tilbud til små og store, med både filmvisning, turer og diverse arrangementer.

God vinterferie!

Stødige Stauts folkrock

Det er ikke mange band som Staut i Norge, et band som byr folkrock, heftige rytmer og en smak av Valdres. Staut har både gullplater og førsteplass på albumlista å vise til, i tillegg en flere år lang turnéliste og et antall konserter som få andre band i Norge kan matche. Det har vært store og profilerte tv-opptredener og en solid rekke radiolistinger. Slik var det også i 2017. Staut startet året med et smell og slapp sin femte plate på sju år, nok en gang til strålende kritikker.

Nes kulturhus fredag kl. 20

Jazz med far og datter

Far og datter, Wollert og Elisabeth Krohn-Hansen, tolker ulike populær melodier og jazzstandards fra «The Great American Songbook» på Scene 5 lørdag. Elisabeth er tidligere elev ved musikklinja ved Lillestrøm vgs. og har også vært vokalist med ungdomsbandet Skifer som har spilt på jazzklubben tidligere og nå senest på Ribbejazzen. Wollert er kantor i Ullensaker kirke. Han er også frilans jazzpianist og spiller jevnlig med Magnolia Jazzband og Georg Reiss Kvartett.

Scene 5 lørdag kl. 14

Vaas vev i Sandbekkstua

Rønnaug Vaa er en kunstner med tre ulike uttrykksformer; bildevev, databearbeidet fotoprint på lerretsduk og akvarell. Om sine uttrykksformer sier kunstneren selv: – Jeg prøver å si noe om hvordan tiden endrer verdinormer og dermed uttrykk, sier hun. Om bildevev sier hun: – Det er en langsom og omstendelig teknikk som i seg selv kan uttrykke en sammenhengende prosess. Kunstneren er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole.

Sandbekkstua lørdag kl. 12

Fullt øs med The Dogs

Med årlig albumslipp og nonstop turnering har The Dogs sakte, men sikkert jobbet seg opp til å bli et av navnene i tetsjiktet av norsk rock. Vokalist Kristopher Schau håper å holde grepet.

– Vi er jo på det pussige stedet nå, at det føles som vi må velge. Vi skyver all «normalitet» til side og dytter alt vi har inn i Dogs 2018, forteller Kristopher Schau.

Deres sjette album «The Grief Manual» ble innspilt i Nabolaget Studio gjennom to hektiske uker i september, og som alltid ble mesteparten spilt inn live.

Martins lørdag kl. 22.

Visekveld

Torbjørn Dyrud byr på viser fra sin siste plate «Under sola, gjennom regnet», sanger som bærer i seg mye av det folk forbinder med det gode liv på landet. Musikken er en slags americana-inspirert Prøysen, og med underfundige tekster som handler om kjærlighet og savn.

Galleri Festiviteten søndag kl. 19

Tull og tøys

"Tusvik og Tønne på Oppdragelsesreise" har fått strålende anmeldelser etter premieren på Latter. Showet er oppfølgeren til publikums- og kritikersuksessen «Tusvik & Tønne – skammer seg!». Gjør deg klar for en god latter.

Lillestrøm kultursenter lørdag kl. 19

Vennebyen!

Møt de tre heltene Apa, Ted og Elfie og den klønete, men en alltid like entusiastiske Jumpi teaterforestillingen Jumpis bursdag.

Apen, Ted og Elfie planlegger en stor overraskelsesfest til Jumpis bursdag, men alt går ikke helt etter planen og de må rydde opp før bursdagsbarnet finner ut hva som foregår.

Ullensaker kulturhus søndag kl. 15

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags