Når gradestokken strekker hals og sola skinner rund, kan det være nok i seg selv å ta en heldags i Gansvika i Fet.

Men det går også an å legge inn noe mer innhold i turen. Bli med videre i denne teksten, så skal du få et godt tips om et historisk fort bare de færreste kjenner til.

Fra Lillestrøm kjører du over Fetsundbrua og følger veien opp bakken noen hundre meter før du tar av til høyre, inn riksvei 22 mot Mysen. Nullstill tripptelleren her.

Etter 3,5 kilometer ser du den lille fabrikken Hallvard Foss & Co på høyre side. Nå må du følge med. 900 til 1000 meter videre langs riksveien ligger det en unnselig liten grusplass på venstre side. Her står det slått opp et lite skilt som viser vei til Høgås fort.

Opp til fortet følger du en skogsbilvei i lett stigende terreng i om lag 500 meter. Nesten oppe lokker en sti til venstre, men hold deg til veien. Snart ser du fortet.

Skulle stanse angrep,

Fortet ble bygd for å stanse eventuelt angrep fra Sverige – om det kom til brudd i unionsforhandlingene i Karlstad i 1905. Fortet ligger i tre avsatser og hadde plass til 12 kanoner. Skogen i skråningen ned mot riksveien er holdt nede, og utsikten mot Øyeren og deltaet er fabelaktig. I 1905 var om lag 1.450 menn fra Valdres linjebataljon stasjonert i Fetsund og Høgås fort. Fortet eies av Forsvaret og er fredet.

Priset naturperle

Når du nå fortsetter turen videre til Gansvika, kommer du etter noen kilometer til et Y-kryss. Hold til høyre mot Mysen. Kort tid etter viser et veiskilt til høyre nedkjørselen til Gansvika.

Naturperlen ble i 2001 kåret til «Årets friluftsområde i Oslo og Akershus», i konkurranse med Frognerparken i Oslo og Kadettangen i Bærum. Daværende fylkesordfører Hildur Horn Øien mente Frognerparken er en perle, men, som hun sa: «Parken har likevel ikke det mangfoldet man finner i Gansvika.»

En gresslette renner ut i en liten stripe finkornet sand, som igjen tar den badende ut i Øyeren. Midt imot ligger Tjuvholmen, ei lita øy som gir vika en skjermet beliggenhet og en lun havn.

Øyeren er 33 kilometer lang og 75,5 meter på det dypeste. Ved Gansvika er den nesten på sitt bredeste, med om lag fem kilometer over til Rælingen og Enebakk. Står man på brygga i Gansvika og ser over mot den andre siden, er det nærmest som å skue utover havet.

Kro og sagbruksmuseum

Gansvika kro ligger i det gamle sagbruket fra 1882, som også huser et eget sagbruksmuseum. Det er vel verdt å ta en titt innom der også.

Gansbruket var ett av flere sagbruk i Fet kommune, og den første saga ble trolig satt opp på begynnelsen av 1600-tallet.

Gansvika er en naturperle for den som ønsker en badetur i trivelig omgivelser. I tillegg kan en dagstur hit by på ny kunnskap om hendelser, som ligger gjemt bak historiens slør.