TOMS FOTOTIPS

I dag har de aller fleste en smartmobil med innebygd kamera, noe som betyr at man alltid har mulighet til å ta bilder hvor du enn befinner deg. De nyeste mobiltelefonene gir i tillegg god kvalitet på bildene.

Men hvor gode blir bildene du tar med mobilen? De fleste svarer nok « helt greit» på det spørsmålet. Men, hvor gode bildene blir kan du kanskje få svar på i disse 8 fototipsene:

1. Alle mobilkameraene er forskjellige og har ulike funksjoner.Derfor kan det være lurt å bli kjent med kamera og dets muligheter. Da kan du konsentrere deg om motivet når du fotograferer.

2. Gå nærmere i stedet for å zoome. Av og til bruker man zoomen på mobilen fordi at man ikke gidder å gå nærmere. Man tror at det å bruke zoom ikke gjør så mye med kvaliteten, men det er feil. Det blir nemlig stor forskjell. En digital zoom forstørrer bare bildet ditt.

3. Tredjedelsregelen. Innebærer at man deler opp bildet i ni like store deler. Plassere ditt motiv der linjene møter hverandre. Enten oppe eller nede, til høyre eller venstre. Dette fordi komposisjonen blir bedre og man skaper mer interessante bilder.

4. Tørk av linsen din. Det tipset kan ikke gjentas ofte nok. Du vil oppdage smuss på linsa hvis du fotograferer i motlys.

5. Autofokus. De fleste mobiler har innebygd autofokus. Det aktiverer du ved å trykke lett på utløserknappen. På noen mobiler gjør dette lille trykket bildet litt lysere eller litt mørkere. Det betyr at kameraet retter opp eksponeringen.

6. Ta bilder når det er lyst ute. Den største svakheten til mobilkameraet er at det ikke kommer inn like mye lys til sensoren som på et systemkamera. Det betyr at resultatet blir best om du bruker mobilkameraet når det er mye lys.

7. Bruk burst-mode hvis du fotograferer noen som holder på med noe. Å fotografere action med mobilen er vanskelig. Kameraet blir for tregt. Med Burst-mode aktiverer du din telefon til å ta flere bilder i sekundet, hvilket øker sjansen for at noen av bildene blir bra selv om motivet beveger seg.

8. Ikke bruk blitsen. Mange som fotograferer med mobilen bruker blits. Ikke gjør det. Blitsen på mobilen din skaper et unaturlig lys.