Likvideringer og justismord har blitt en del av hverdagen

TETT PÅ VOLDEN: Roar Sørensen har bodd på Filippinene i 21 år. – Det blir feil å si at landet var så mye fredeligere før. Narkokartellene har i alle år ligget i krig med hverandre og likvidert brysomme folk i stor skala. Det er heller ikke noe nytt at politiet iblant skyter kriminelle som ikke overgir seg eller som skyter tilbake. Forskjellen er bare at politiet nå føler at de har presidenten i ryggen, sier han.

TETT PÅ VOLDEN: Roar Sørensen har bodd på Filippinene i 21 år. – Det blir feil å si at landet var så mye fredeligere før. Narkokartellene har i alle år ligget i krig med hverandre og likvidert brysomme folk i stor skala. Det er heller ikke noe nytt at politiet iblant skyter kriminelle som ikke overgir seg eller som skyter tilbake. Forskjellen er bare at politiet nå føler at de har presidenten i ryggen, sier han.

Artikkelen er over 2 år gammel

Roar Sørensen fra Skedsmokorset har bodd på Filippinene i 21 år. Aldri har det vært farligere enn nå. – Drap har skjedd rundt meg, sier han.

DEL

Ingen kan føle seg trygge her, heller ikke utlendinger, forteller Roar Sørensen.

– Nylig ble en australier arrestert på hotellet sitt. Politiet påsto at han hadde solgt ecstasytabletter, og kastet ham i fengsel. Der ble han sittende i flere måneder. Inntil en overvåkningsvideo på hotellet viste at politiet hadde løyet og fabrikkert anklagene. Uten videoen ville han høyst sannsynlig ha blitt til dømt til fengsel på livstid. Det er ganske skremmende, forteller Sørensen.

Selv føler han seg ikke utrygg i landet, selv om han har opplevd konsekvensene av volden på nært hold.

– Alt er relativt. Jeg er blitt slått ned, ranet og svindlet flere ganger. Og drap har skjedd rundt meg. Likevel føler jeg meg forholdsvis trygg. Det er først og fremst de fattige som kjenner det nye politiske klimaet på kroppen. Det er i slumstrøkene og i de mørke bakgatene likvidasjonene skjer. Det er der stoff selges og brukes. Det er der oppgjørene finner sted.

Over 3.000 myrdet

«Det begynner å bli risikabelt å bo her på Filippinene. Kidnappinger og likvidasjoner hver dag. Over 3.000 er myrdet hittil i presidentens kamp mot narkotika. Vi som bor her, hører nesten daglig om folk som er blitt drept i våre egne nabolag.»

Slik innleder Sørensen et innlegg på sin egen Facebook-side om den pågående situasjonen på den lille øynasjonen i Stillehavet. Den nyvalgte presidenten, Rodrigo Duterte, har erklært krig mot landets narkotikakarteller, og skapt et utrygt klima for alle innbyggere i landet.

– Alle må forstå at det er best å holde en lav profil på Filippinene akkurat nå. Spesielt utlendinger bør ikke blande seg opp i noe. Det er fort gjort å komme i politiets søkelys. Det kan være nok at en nabo eller en forretningspartner ønsker å skade deg. Filippinske venner har fortalt meg om naboer som er blitt skutt helt uten videre i sine egne hjem i nærheten av der jeg bor. De døde er deretter blitt beskyldt for å ha drevet med stoff, forteller Sørensen fra hjemmet sitt i Angeles City, like frutenfor hovedstaden Manila.

Alle må forstå at det er best å holde en lav profil på Filippinene akkurat nå.

Roar Sørensen

Lever med likvidasjoner

Presidentens korstog mot narkotika har så langt kostet rundt 3600 menneskeliv. Flere internasjonale medier har omtalt narkotikakrigen som et folkemord. Tidligere i høst uttalte Duterte selv at han gjerne slakter alle av landets tre millioner rusavhengige, og sammenlignet egen narkotikakrig med holocaust.

Innbyggerne i landet er delte i oppfattelsen av Dutertes krigføring, forteller Sørensen.

– Noen hevder at det er blitt tryggere ettersom så mange stoffmisbrukere har meldt seg for politiet. Andre sier at de er blitt redde for å gå ut om kvel-

dene. De stoler ikke på politiet og er redde for å bli angitt av personlige fiender og havne i fengsel, eller i verste fall bli bortført og drept, sier han.

Bruker erfaringer i bøkene

Selv om situasjonen i Norge er betydelig tryggere, har den Riverton-nominerte forfatteren ingen intensjon om å flytte tilbake til landet han forlot for 21 år siden.

– Personlig bor jeg her først og fremst fordi pengene strekker lenger. Jeg er ingen rik mann. Drømmen er selvsagt å tjene litt mer penger på bøkene mine, men det har vist seg å være vanskelig i det norske bokmarkedet. Jeg har derfor ikke vurdert noe tilbaketog med det første. Det er også mange som er helt avhengige av meg her. Det er ikke så lett bare å bryte opp og «dra hjem» etter så mange år.

Opplevelsene fra Filippinene har gitt han mye inspirasjon i forfatterskapet.«Magellans kors» og «Smertens aveny» var begge kritikersuksesser, og hentet sin handling fra øynasjonens underverden. Nå er han ferdig med en ny bok, også den satt til Filippinene.

– For en forfatter, og kanskje spesielt en krimforfatter, er det aldri selve forbrytelsen som er mest interessant, men hva som ledet til den, motivene, de dypere årsakene. I Filippinenes tilfelle er det selvsagt fattigdom, arbeidsløshet, håpløshet og generell mangel på muligheter for folk flest til å skaffe seg et anstendig liv som ligger bak både misbruk og salg av narkotika. Det synes jeg det er verdt å skrive om, og det har jeg prøvd å gjøre i den nye romanen min, sier han.

FAKTA

  • Roar Sørensen (56), Forfatter, oversetter og journalist fra Skedsmokorset. Har oversatt ca. 120 bøker, bl.a. nesten alle Robert Ludlums romaner.
  • Habil skøyteløper og sjakkspiller i ungdommen.
  • Spilte også fløyte, med solistopptredener og egne komposisjoner framført i NRK.
  • Mottok Skedsmo kommunes kulturpris i 1978 for musikalsk virksomhet.
  • Bodd på Filippinene siden 1995.
  • Utgitt fire romaner, de to siste spenningsromaner.
  • Ble i 2014 nominert til Rivertonprisen for romanen «Smertens Aveny».
Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags