Hver uke gir en kjent person fra Romerike deg, et filmtips om hvilken film de har som sin favoritt.

«Shaun Of The Dead»

Martin Sofiedal (30), Lørenskog. Filmskaper og filmentusiast.

– Jeg er veldig interessert i film og leser om film hver eneste dag. Det er spennende å finne ut hvordan filmene blir laget, sier Martin Sofiedal fra Rasta i Lørenskog som selv lager filmer. Han har gått film og tv-linja på Westerdals.

– Hva slags sjangre liker du å se?

– Eventyr, underholdning og humor. Jeg liker ganske kommersielle Hollywood-filmer egentlig, men jeg liker særere film også.

– Hva er din filmfavoritt?

– Jeg tror jeg må svare «Shaun Of The Dead». Det er en engelsk zombiekomedie. Stilen og humoren i filmen traff meg veldig.

– En annen film som også var veldig bra og morsom var «Guardians of the Galaxy».

«Ringenes Herre»

Kai-Remi Berge (22) fra Jessheim er rapper under artistnavnet Sneip.

– Hva er filmfavoritten?

– Min all-time favoritt er «Ringenes Herre». Nettopp fordi jeg er veldig glad i boka og måten filmene er lagd på. Det er sjeldent jeg finner en annen film som har gitt meg det samme som «Ringenes Herre»-filmene.

– Er det en film som du har et spesielt forhold til?

– «8 Mile», kanskje. Jeg liker rapmusikk, og føler at den filmen har et fint budskap, til generelt alle som brenner for noe, sier han.

«Gjøkeredet»

Lars MJ Hansen, samfunnsredaktør og filmnerd i Romerikes Blad.

– «Gjøkeredet» («One Flew Over the Cuckoos’ Nest) fra 1975 med Jack Nicholson. Regi av Miloš Forman. En fantastisk skuespillerprestasjon av Jack Nicholson (McMurphy) som havner på mentalinstitusjon hvor alle pasientene er sløvet ned av medikamenter under søster Ratcheds fryktregime. Han tar opp kampen for pasientene og for menneskeverdet, og «systemet» slår tilbake for å knekke ham.

– Når og hvor så du den?

– Jeg så den på fjernsyn som 12–13 åring på begynnelsen av 1980-tallet og den satte spor. Har sett den en rekke ganger og regissøren har lagt inn mye snacks for filmnerder som man oppdager etter hvert. Leste boka til Ken Kesey etter å ha sett filmen og ble skuffa over boka! Det sier litt om filmen.

«What Dreams May Come»

Mats Moe (25) fra Lillestrøm, kommende student ved Statens teaterhøgskole.

– «What Dreams May Come» av Vincent Ward fra 1998. Den handler om en fyr som blir drept i en bilulykke, og som forsøker å oppnå kontakt med sin kone gjennom det hinsidige. Jeg så den på tv for første gang da jeg var 14–15 år, og siden den gang har jeg bare sett den et par-tre ganger. Det er en film som etter min mening må sees sjelden.

– Hvorfor liker du den så godt?

– Jeg er veldig glad i historien, og så er den innmari lekkert laget – den er filmet med en slags maleriaktig tekstur.

«Cinema Paradiso»

Thomas Engevold, festivalsjef for Nystua Bluegrassfestival i Eidsvoll.

– «Cinema Paradiso» rørte meg bra en gang i tiden, det var vakkert. Og så må jeg nevne «The Straight Story» av David Lynch. Filmen handler om en gammel mann som reiser for å be broren om godt vær etter mange års uvennskap. Den er et bilde på hvor lang veien ofte er for å be om tilgivelse. Begge er gode filmer som jeg husker.